20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Φονικοί μουσώνες στην Ινδία: 127 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Φονικοί μουσώνες στην Ινδία: 127 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Ο απολογισμός των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ινδία αυξήθηκε σε τουλάχιστον 127 νεκρούς σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές, με τους διασώστες να αναζητούν ακόμη δεκάδες αγνοούμενους.

Κατακλυσμιαίες βροχές σαρώνουν από την Πέμπτη τις δυτικές ακτές της χώρας και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ινδίας προειδοποιούν για νέες ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Στο κρατίδιο Μαχαράστρα, 117 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 σε μια κατολίσθηση, που σημειώθηκε την Πέμπτη στο χωριό Ταλίγε, νοτίως του Μουμπάι.

«Πολλοί άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά, την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν» για να γλυτώσουν, όταν η κατολίσθηση συνέβη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος του χωριού, ο Τζαϊράμ Μαχάσκε, οι συγγενείς του οποίου παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Γκοβίντ Μαλουσαρέ, περιέγραψε πως η σορός του ανιψιού του εντοπίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο ισοπέδωσε η κατολίσθηση. Όμως, η μητέρα του, ο αδελφός του και η κουνιάδα του εξακολουθούν και αγνοούνται.

Ρεκόρ βροχόπτωσης

Η κατολίσθηση παρέσυρε δεκάδες σπίτια σε λίγα λεπτά. Μονάχα δύο τσιμεντένια κτίρια γλύτωσαν.  Σύμφωνα με κατοίκους, η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση εκεί για τον ανεφοδιασμό των πληγέντων με τρόφιμα. Διασώστες «χτενίζουν« τους όγκους λάσπης και τα χαλάσματα αναζητώντας άλλους 99 αγνοούμενους.

«Όλη η ομάδα μου συνδράμει τις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε χθες στο AFP o Ρατζές Γιαουάλε, επιθεωρητής της National Disaster Response Force, της ειδικής ομάδας που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο χωριό.

Την ίδια ώρα, σε ορισμένες συνοικίες της πόλης Τσιπλούν, στα νότια του Μουμπάι, η στάθμη των υδάτων έφθασε την Πέμπτη τα έξι μέτρα, έπειτα από ένα 24ωρο αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου Γκόα Πραμόντ Σαουάντ έκανε λόγο για τις «χειρότερες πλημμύρες από το 1982».

Στις παράκτιες περιοχές του Μαχαράστρα και του Γκόα, η στάθμη του νερού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μετά την υπερχείλιση των ποταμών. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλυτώσουν.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνιος- Σεπτέμβριος). Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές είναι ολοένα και εντονότερες.

Ο κλιματολόγος Ρόξι Μάθιου Κολ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας, εξήγησε πως μια συνέπεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της Αραβικής Θάλασσας.

Ο ίδιος επισήμανε πως ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Μαχαμπαλεσουάρ, νότια του Μουμπάι, κατέγραψε την Παρασκευή 594 χιλιοστά βροχής, ένα ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων πριν από έναν αιώνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM