Φινλανδία: Οι εκτροφείς μινκ ξεκινούν τους εμβολιασμούς των ζώων τους κατά του κορωνοϊού

Φινλανδία: Οι εκτροφείς μινκ ξεκινούν τους εμβολιασμούς των ζώων τους κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Οι εκτροφείς μινκ στη Φινλανδία θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τα ζώα τους κατά του κορωνοϊού μετά και την προσωρινή έγκριση των τοπικών αρχών, σε ένα πειραματικό εμβόλιο.

Την είδηση ανακοίνωσε η φινλανδική αρχή τροφίμων.

Η υπό όρους χρήση του εμβολίου αυτού επιτρέπεται σε περίοδο πανδημίας όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο και «έχει δοθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου, όταν ο παρασκευαστής (του εμβολίου) θα κληθεί να δώσει περισσότερα στοιχεία», δήλωσε η Λίσα Καάρτινεν επικεφαλής επιθεωρήτρια της αρχής αυτής.

Τα μινκ εκτρέφονται για τη γούνα τους και κινδυνεύουν ιδιαίτερα να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

«Προετοιμάσαμε περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι αρκετές για να εμβολιαστούν όλα τα ζώα με δύο δόσεις», υπογράμμισε ο Γιούσι Πέουρα διευθυντής ερευνών της φινλανδικής ένωσης εκτροφέων μινκ, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο αυτό σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί και το εμβόλιο δεν μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο, ενώ πρέπει να χορηγείται με βάση αυστηρά πρωτόκολλα στις 1.000 φάρμες μινκ στη Φινλανδία προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19.

Το εμβόλιο έλαβε άδεια χρήσης μόνο για τη Φινλανδία όπου μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των μινκ και όπου το ποσοστό μετάδοσης στον πληθυσμό παρέμεινε μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ένωση εκτροφέων εκτιμά ότι το εμβόλιό της είναι το πρώτο που λαμβάνει έγκριση στην ΕΕ.

Η γειτονική Ρωσία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο για ζώα κατά του covid-19, το οποίο άρχισε να χορηγεί στη συνέχεια.

Τα μινκ είναι τα μοναδικά ζώα που θεωρείται ότι μπορούν να μεταδώσουν τον covid-19 στους ανθρώπους.

Η Δανία, η μεγαλύτερη εξαγωγός γουνών από μινκ, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στο εμπόριό της όταν ένα στέλεχος του κορωνοϊού που είχε παραλλαχθεί μόλυνε φάρμες βιζόν τον περασμένο Νοέμβριο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας να σφαγιάσει περίπου 15 εκατομμύρια ζώα.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ