LIVE!

Φινλανδία και Σουηδία θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία και Σουηδία θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Μόσχας από τη μία αλλά και να υπογραμμίσει, σύμφωνα με αναλυτές, το στρατηγικό λάθος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν στο CNN ότι οι συζητήσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία έχουν πάρει εξαιρετικά σοβαρή τροπή μετά την εισβολή της Ρωσίας και ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι το θέμα αναφέρθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ενδεικτικές του πόσο η ρωσική εισβολή έχει φέρει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει την ενότητά του.  Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει να σταματήσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται ανατολικά και να δέχεται νέα μέλη, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι αποτελεί απειλή για τη ρωσική ασφάλεια. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ αυξάνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και ετοιμάζεται πλέον να υποδεχθεί νέα μέλη.

Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες σχετικά με την ένταξη στη Συμμαχία έχει γίνει πιο θετικά διακείμενη καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αν κοιτάξετε την κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, και πώς οι απόψεις τους άλλαξαν δραματικά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, νομίζω ότι αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς αυτή ήταν μια στρατηγική αποτυχία», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή την εβδομάδα.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν ανέφερε την Παρασκευή ότι το κοινοβούλιο της χώρας της πρόκειται να συζητήσει πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτές οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν «πριν από τα μέσα του καλοκαιριού».

«Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ προσεκτικές συζητήσεις, αλλά επίσης δεν αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται σε αυτή τη διαδικασία, γιατί η κατάσταση είναι, φυσικά, πολύ σοβαρή», είπε.

Η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ένταξης σε συνέντευξή της στα τέλη Μαρτίου. Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει μια μελέτη πολιτικής ασφαλείας που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση της για το θέμα μετά από αυτήν την αναφορά, δήλωσε Σουηδός αξιωματούχος. 

Ο πρέσβης της Φινλανδίας στις ΗΠΑ, Μίκο Χαουτάλα είπε στο CNN ότι τα δύο κράτη βρίσκονται σε στενό συντονισμό μεταξύ τους, αλλά ότι κάθε χώρα θα λάβει τη δική της ανεξάρτητη απόφαση.

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM