Βρετανική τράπεζα έκανε συναλλαγές ποσών που μπορεί να συνδέονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των λεγόμενων FinCEN Files.

 

Η Standard Chartered Bank διεκπεραίωσε πληρωμές σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την Arab Bank της Ιορδανίας, από το 2014 έως το 2016. Το 2016, η βρετανική τράπεζα κατέθεσε αναφορά ειδοποιώντας τις αρχές για πάνω από 900 συναλλαγές που υποπτευόταν ότι μπορεί να είχαν γίνει για «παράνομες δραστηριότητες υπό την κάλυψη φιλανθρωπιών». Η αναφορά αυτή προκάλεσε ανησυχία για «πιθανή χρηματοδότηση τρομοκρατίας».

 

Οι πληρωμές ελέχθησαν αφότου αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε το 2014 ότι η Arab Bank εν γνώσει της είχε παράσχει τραπεζικές υπηρεσίες στη Χαμάς, στις αρχές του 2000. Η απόφαση αυτή αναιρέθηκε αργότερα, αλλά το 2015 η τράπεζα κατέληξε σε διακανονισμό με 597 θύματα ή συγγενείς θυμάτων 22 επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

 

Μετά τη διαρροή των εγγράφων από τα λεγόμενα FinCEN Files, η Arab Bank δήλωσε ότι «αποστρέφεται την τρομοκρατία και δεν υποστηρίζει ούτε ενθαρρύνει τρομοκρατικές δραστηριότητες». Ακόμη, ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ από την Standard Chartered για όποιες ανησυχίες σχετικά με συναλλαγές που διεκπεραίωσε για πελάτες της.

 

Από την πλευρά της, η Standard Chartered ανέφερε ότι λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά την ευθύνη της στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Τα έγγραφα που διέρρευσαν τέθηκαν στη διάθεση του BuzzFeed News και δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

 

Για τι κατηγορείται η Arab Bank

 

Η Arab Bank είναι ένα από τα μεγαλύτερα αραβικά τραπεζικά δίκτυα, με 600 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το 2015 κατέληξε σε συμβιβασμό με θύματα και συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων που είχε κάνει η Χαμάς στο Ισραήλ, από το 2001 έως το 2004.

 

Ένα χρόνο νωρίτερα, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι Arab Bank εν γνώσει της παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες στους ηγέτες της Χαμάς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που ήταν υπό τον έλεγχό της. Αργότερα, η ετυμηγορία αναιρέθηκε, επειδή ο δικαστής εσφαλμένα είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους.

 

Από την υπόθεση προέκυψαν αποδείξεις ότι η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει την τράπεζα για τη διακίνηση χρημάτων και την πληρωμή οικογενειών των βομβιστών αυτοκτονίας, στις αρχές του 2000. «Μία τρομοκρατική οργάνωση... δεν μπορεί να διακινήσει τα χρήματα που χρειάζεται για να λειτουργήσει μια οργάνωση όπως η Χαμάς. Χρειάζεται τραπεζικές υπηρεσίες και η Arab Bank ήταν απλά η μεγαλύτερη και πιο βολική διαδρομή», δήλωσε στο BBC ο Γκάρι Όλσεν, Αμερικανός δικηγόρος που εκπροσώπησε τα θύματα στην αγωγή.

 

Το 2005, έπειτα από έρευνα των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, η Arab Bank δεν είχε πλέον εξουσιοδότηση να διεκπεραιώσει πληρωμές σε δολάρια. Επίσης, της επιβλήθηκε πρόστιμο 24 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποτυχία να λάβει επαρκή μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως και για την αποτυχία να αναφέρει ύποπτες δραστηριότητες.

 

Τι δείχνουν τα έγγραφα

 

Τράπεζες σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε μεγάλα δυτικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Standard Chartered, για τη διακίνηση χρημάτων σε αμερικανικά δολάρια. Η υπηρεσία αυτή είναι γνωστή ως σύστημα ανταποκριτριών τραπεζών.

 

Τα FinCEN Files δείχνουν ότι η Standard Chartered ξεκίνησε έρευνα για τις πληρωμές σε δολάρια που είχε διεκπεραιώσει για λογαριασμό της Arab Bank, μετά τη δίκη του 2014. Στις αρχές του 2016, η βρετανική τράπεζα εξέδωσε Αναφορά Ύποπτης Δραστηριότητας, που ενημερώνει τις αρχές για πιθανές περιπτώσεις εγκληματικής δραστηριότητας, όπως ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

 

Η αναφορά επεσήμανε πάνω από 900 πληρωμές που η Standard Chartered πίστευε ότι μπορεί να είχαν γίνει για «παράνομες δραστηριότητες υπό το πρόσχημα φιλανθρωπιών». Οι πληρωμές είχαν τη σήμανση «φιλανθρωπίες», «δωρεές», «υποστήριξη» ή «δώρα», αλλά «μια μεγάλη πλειονότητα» από αυτές είχαν γίνει «από άτομα για τα οποία δεν μπορούσε να γίνει επαλήθευση», σύμφωνα με την τράπεζα.

 

Για άλλες πληρωμές υπήρξε «συναγερμός» περί «τρομοκρατίας». Κάποιες από αυτές φαινόταν να προορίζονται για άτομα στα οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις. Σύμφωνα με την αναφορά, οι ύποπτες πληρωμές είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η σχέση του παραρτήματος της Standard Chartered στη Ν. Υόρκη με την Arab Bank, το 2016.

 

Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες

 

Η Arab Bank ανέφερε ότι σε κάθε χώρα που έχει παρουσία, έχει καλή σχέση με τις ρυθμιστικές αρχές και ακολουθεί τη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος. «Ποτέ καμία κυβέρνηση ή ρυθμιστική αρχή δεν έχει διαπιστώσει ότι λογαριασμοί ή συναλλαγές που διεκπεραιώθηκαν από την Arab Bank παραβίασαν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους», ανέφερε ακόμη.

 

Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς «χρονολογούνται 20 χρόνια πίσω» και η συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών που εμπλέκονται δεν είχαν καμία γνωστή σύνδεση με την τρομοκρατία εκείνη την εποχή, ανέφερε επίσης.

 

Η Arab Bank συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε από την Standard Chartered ότι είχε κάποια ανησυχία για συναλλαγές που διεκπεραίωνε για τους πελάτες της Arab Bank. Αν και η Standard Chartered σταμάτησε να διεκπεραιώνει πληρωμές σε αμερικανικά δολάρια για την Arab Bank, συνέχισε να διατηρεί πολύ καλή επαγγελματική σχέση, σημείωσε ακόμη.

 

Από την άλλη, η Standard Chartered ανέφερε ότι ξεκίνησε το κλείσιμο του λογαριασμού με την Arab Bank λίγο μετά την ετυμηγορία της δίκης, αλλά αυτή ήταν μία διαδικασία που απαίτησε λίγο καιρό. Ακόμη, σημείωσε ότι η αναφορά της δεν ήταν «παραδοχή λάθους από μέρους της τράπεζας, ούτε αποτελεί καταληκτική απόδειξη ότι υπήρξε κάποια παρατυπία». Μόνο οι αρμόδιες αρχές είναι σε θέση να το καθορίσουν αυτό, επεσήμανε η βρετανική τράπεζα.

 

Η Standard Chartered σημείωσε ότι λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά την ευθύνη της στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος», όπως και ότι έχει κάνει «σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα συμμόρφωσης». Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα σημειώνει ότι έχει σχεδόν 2.000 εργαζομένους που πέρυσι παρακολούθησαν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές για πιθανή ύποπτη δραστηριότητα.

 

Με πληροφορίες από BBC