Financial Times: Οργή στην Ιταλία για τις συνομιλίες Μελόνι με Μασκ

Financial Times: Οργή στην Ιταλία για τις συνομιλίες Μελόνι με Μασκ Facebook Twitter
Τζόρτζια Μελόνι/ Facebook
0

Για «πολιτική πόλωση» στην Ιταλία κάνουν λόγο οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, αναφερόμενοι στις συνομιλίες που είχε η Τζόρτζια Μελόνι με τον Έλον Μασκ.

«Η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετωπίζει πολιτικές αντιδράσεις για τις συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνησης με τον Έλον Μασκ και την SpaceX για την παροχή ασφαλών επικοινωνιών, τη στιγμή που η Ευρώπη ξεκινά τη δική της αντίπαλη δορυφορική πρωτοβουλία» αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα. Ο Μασκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία του ήταν «έτοιμη να παράσχει στην Ιταλία την πιο ασφαλή και προηγμένη συνδεσιμότητα». Τα σχόλιά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X έγιναν αφότου η ιταλική κυβέρνηση αναγνώρισε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών Starlink για «κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δεδομένων».

Η πιθανή συμφωνία, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει οργή στους πολιτικούς της ιταλικής αντιπολίτευσης. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι έδειξε εύνοια στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου σε βάρος της ευρωπαϊκής δορυφορικής πρωτοβουλίας

Ο κεντρώος νομοθέτης Κάρλο Καλέντα, πρώην υπουργός βιομηχανίας, προειδοποίησε την Τρίτη ότι «η ανάθεση στον Μασκ με τέτοιες ευαίσθητες υπηρεσίες, ενώ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, διαδίδει fake news και εισέρχεται στην εσωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών, δεν μπορεί να είναι επιλογή». «Απλώς δεν είναι μια λύση συμβατή με την εθνική ασφάλεια», είπε ο Καλέντα.

Η Έλι Σλέιν, ηγέτιδα του Δημοκρατικού κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ζήτησε από τη Μελόνι και τους υπουργούς της να εμφανιστούν στο κοινοβούλιο για να ενημερώσουν τους βουλευτές σχετικά με τις συνομιλίες με τη SpaceX. «Αν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη φιλία του Μασκ είναι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βάλουμε τους δορυφόρους του σε τροχιά, δεν θα το δεχθούμε», είπε. «Η Ιταλία δεν θα ξεπουληθεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «αν ο Μασκ θέλει να επενδύσει στην Ιταλία, είναι ευπρόσδεκτος. Αν ο Μασκ θέλει τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων, η Μελόνι πρέπει να εξηγήσει πώς, γιατί και πότε».

Η Μελόνι έχει δημιουργήσει μια στενή προσωπική φιλία με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, αποκαλώντας τον «λαμπρό». Ο Μασκ την περιέγραψε ως «αυθεντική, ειλικρινή και στοχαστική» και «ακόμα πιο όμορφη εσωτερικά από ό,τι εξωτερικά».Το γραφείο της διέψευσε το δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι συζήτησε την πιθανή συμφωνία Starlink με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Mar-a-Lago το περασμένο Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «απλά γελοία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι απέρριψε την ιδέα ότι υπήρχε οποιοσδήποτε κίνδυνος σε μια σύμβαση της SpaceX και προέτρεψε τη Μελόνι να βιαστεί να υπογράψει μια συμφωνία. «Ο Μασκ είναι πρωταγωνιστής της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο: μια πιθανή συμφωνία μαζί του για να εγγυηθεί τη σύνδεση και τον εκσυγχρονισμό σε όλη την Ιταλία δεν θα ήταν κίνδυνος αλλά ευκαιρία», είπε ο Σαλβίνι. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο είπε στο κοινοβούλιο πέρυσι ότι η Ρώμη δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμπλέξει τη SpaceX, δεδομένου του υπάρχοντος μονοπωλίου της στις δορυφορικές επικοινωνίες χαμηλής τροχιάς, και είπε ότι η πιθανή ευρωπαϊκή εναλλακτική θα χρειαζόταν χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία. 

Η ΕΕ υπέγραψε σύμβαση 10,6 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα για ένα φιλόδοξο έργο τοποθέτησης 260 δορυφόρων σε χαμηλή και μεσαία γήινη τροχιά για την παροχή ασφαλών επικοινωνιών στα κράτη μέλη της ΕΕ έως το 2030. Η Telespazio, μια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής αμυντικής εταιρείας Leonardo και της γαλλικής Thales, είναι μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών αεροδιαστημικής και επικοινωνιών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, που ονομάζεται Iris².

Ο Μπενιαμίνο Ίρνι, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ιταλικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι η εγγραφή της Ρώμης στο Starlink για τις κυβερνητικές της επικοινωνίες θα μπορούσε να ενοχλήσει τους συμμάχους της Ιταλίας στην ΕΕ, καθώς στοχεύουν να αναβιώσουν τον αεροδιαστημικό τομέα του μπλοκ με ένα δορυφορικό έργο πολλαπλών τροχιών. «Στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στην ΕΕ», είπε ο Ίρντι. «Το Iris² είναι σύμβολο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Ωστόσο, είπε ότι η προσφορά του Starlink ήταν ένα είδος διλήμματος που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ. «Γνωρίζοντας ότι ο Μασκ παίζει τόσο μεγάλο ρόλο και ότι ο Τραμπ λατρεύει τις συναλλαγές, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα μπουν στον πειρασμό να ευχαριστήσουν τον Μασκ ως ιδιωτικό παράγοντα και να θέσουν σε κίνδυνο τα βασικά στρατηγικά τους συμφέροντα».

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM