Φιλιππίνες: Εντολή Ντουτέρτε να συλλαμβάνονται οι ανεμβολίαστοι που δεν μένουν σπίτι

Φιλιππίνες: Εντολή Ντουτέρτε να συλλαμβάνονται οι ανεμβολίαστοι που δεν μένουν σπίτι Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε έδωσε εντολή να συλλαμβάνονται οι ανεμβολίαστοι που παραβιάζουν την οδηγία για παραμονή στο σπίτι, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων που «καλπάζουν», λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. 

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση επέβαλε πιο αυστηρά μέτρα στην περιοχή της Μανίλα, όπου ζουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι τους, μετά τον τριπλασιασμό των νέων κρουσμάτων μέσα σε δύο ημέρες. 

«Επειδή πρόκειται για εθνική έκτακτη ανάγκη, η θέση μου είναι ότι μπορούμε να περιορίσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», δήλωσε ο Ντουτέρτε και κάλεσε τους ηγέτες των κοινοτήτων να αναζητούν τους ανεμβολίαστους και να «τους ζητούν ή να τους διατάζουν, αν θέλετε» να μην κυκλοφορούν. 

«Αν αυτό το άτομο αρνηθεί και βγει από το σπίτι και κυκλοφορεί στην κοινότητα ή παντού, μπορεί να περιοριστεί. Αν αρνηθεί τότε (ο αξιωματούχος) έχει την εξουσία να συλλάβει τα απείθαρχα άτομα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων. 

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, που ισχύουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τα απαραίτητα ή για να ασκηθούν. Εστιατόρια, πάρκα, εκκλησίες και κομμωτήρια λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, ενώ σταμάτησαν τα διά ζώσης μαθήματα και τα αθλήματα επαφής. 

Λιγότεροι από τους μισούς- εκ των πάνω από 100 εκατομμύρια- κατοίκους της χώρας έχουν ολοκληρώσει έως τώρα τον εμβολιασμό τους. Ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από τον μεγάλο αριθμό πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. «Αν δεν κάνετε το εμβόλιο, βάζετε τον καθένα σε κίνδυνο», δήλωσε και είπε ότι ο ιός «καλπάζει στην κοινότητα, τη χώρα μας και τον κόσμο». 

Την Πέμπτη τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 17.000, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον ημερήσιο απολογισμό της Τρίτης. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι λοιμώξεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις ερχόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν στα τέλη Ιανουαρίου. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 2,9 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 52.000 θάνατοι στις Φιλιππίνες. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτιρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM