To φιάσκο της εκεχειρίας στη Συρία - Η Μόσχα κατηγορεί τη συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση

To φιάσκο της εκεχειρίας στη Συρία - Η Μόσχα κατηγορεί τη συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση Facebook Twitter
0


Η Ρωσία επέρριψε στην «μετριοπαθή αντιπολίτευση» της Συρίας την ευθύνη «για το ναυάγιο» της κατάπαυσης του πυρός που έχει τεθεί εν ισχύ τις τελευταίες πέντε ημέρες στη χώρα, έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε για παραβίασή της εκεχειρίας πάνω από 50 φορές από την πλευρά των ανταρτών και την πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.


Το ρωσικό κέντρο συντονισμού για τη Συρία ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά πως « η μετριοπαθής αντιπολίτευση οδήγησε σε ναυάγιο την κατάπαυση του πυρός», που ισχύει από τη Δευτέρα, έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, δήλωσε στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.

Νωρίτερα, η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε πως βομβάρδισε σημεία που θεωρούσε ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.


«Νωρίτερα σήμερα ένα μαχητικό αεροσκάφος της συμμαχίας πραγματοποίησε έναν βομβαρδισμό στα νότια του Ντέιρ Εζόρ, στη Συρία», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).


«Οι δυνάμεις της συμμαχίας πίστευαν πως έπλητταν μία θέση μάχης του ΙΚ που παρακολουθούσαν καιρό πριν την επιχείρηση βομβαρδισμού. Η επίθεση σταμάτησε αμέσως μόλις οι υπεύθυνοι της συμμαχίας ενημερώθηκαν από τους Ρώσους ομολόγους τους πως είναι πιθανόν τα οχήματα και το προσωπικό των στόχων να ανήκουν στον συριακό στρατό», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.


Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε μία ζώνη όπου η συμμαχία είχε βομβαρδίσει ξανά στο παρελθόν. Οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως γι' αυτήν την επιδρομή, μία κίνηση «επαγγελματικής αβροφροσύνης» ώστε ν' αποφευχθούν τυχόν εναέρια επεισόδια μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας και των Ρώσων πάνω από τη Συρία, η οποία όμως δεν αποτελεί και υποχρεωτική διαδικασία.


«Η Συρία είναι ένα περίπλοκο θέατρο επιχειρήσεων με διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές να δρουν σε κοντινές περιμέτρους, όμως η συμμαχία ουδέποτε θα στόχευε σκόπιμα μία συριακή στρατιωτική μονάδα» τονίζει η CENTCOM. «Η συμμαχία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης αυτής ώστε να αντλήσει τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.


Η Δαμασκός κι η Μόσχα κατηγόρησαν τις δυνάμεις της συμμαχίας για την επιδρομή, που σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟSDH) στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 80 κυβερνητικούς στρατιώτες.


Όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.


Τα πρακτορεία ΡΙΑ Νόβαστι και Σπούτνικ επικαλούνται για τα τηλεγραφήματά τους μη κατονομαζόμενο διοικητή του Συριακού στρατού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ