FAZ: Ο Ζάεφ προτίθεται να κάνει πολύπλοκους συμβιβασμούς

FAZ: Ο Ζάεφ προτίθεται να κάνει πολύπλοκους συμβιβασμούς Facebook Twitter
EPA
0

«Το 2018 δεν προέκυψαν πολλά καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική επίλυσης της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μιας διαμάχης που κρατά πάνω από 25 χρόνια.» σημειώνει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στις 15 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3, σημειώνει η FAZ, υπενθυμίζοντας ότι αν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, θα πρέπει το Φεβρουάριο να περάσει και από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, με απλή πλειοψηφία.

«Μόνο έτσι θα ανοίξει έπειτα για τη μικρή βαλκανική χώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως αργότερα η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί. Στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ είναι επιφορτισμένος με την αναζήτηση της απαιτούμενης για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Γι αυτό και εξετάζει αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς».

Οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Ζάεφ

Οι συμβιβασμοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας που αφορά ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η χορήγηση αμνηστίας, κατά την εφημερίδα, έρχεται τη δεδομένη στιγμή προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών αυτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου.

«Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης». Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, σημειώνει η FAZ.

«Πολλοί υποστηρικτές του Ζάεφ είναι απογοητευμένοι. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει, και σε συνέντευξη στην FAZ, ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας: «Πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση.

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί. Αλλά στον πιθανό διάδοχό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επίκυρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».

Τέλος, όπως παρατηρεί η FAZ, ακούγεται συχνά στην ΠΓΔΜ και ένα ακόμη σενάριο σχετικά με τους συμβιβασμούς του Ζάεφ προκειμένου να περάσει η συνταγματική αλλαγή. Σύμφωνα με αυτό, και η διαφυγή του καταδικασθέντα για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι στην Ουγγαρία μέσω της βαλκανικής οδού ήταν μέρος ενός «ντιλ του Ζάεφ».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM