Φαλαινοθηρία: Η Ιαπωνία ξεκινά το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς τον Ιούλιο

Φαλαινοθηρία: Η Ιαπωνία ξεκινά το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς τον Ιούλιο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, πραγματοποιώντας την απειλή του Σεπτέμβριο, ώστε να αρχίσει εκ νέου η εμπορική αλιεία φαλαινών τον προσεχή Ιούλιο.


Η Ιαπωνία ακολουθεί, με αυτόν τον τρόπο, τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, όπου συνεχίζουν την αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως όμως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, η φαλαινοθηρία δεν θα επιτραπεί στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο και θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς.


Στη συνεδρίαση εκείνη του οργανισμού με 89 κράτη-μέλη απορρίφθηκε η πρόταση που υπέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση - ένα κείμενο με τίτλο «η οδός που πρέπει να ακολουθεί».

Η Ιαπωνία πρότεινε μία ταυτόχρονη συνθήκη προστασίας και εμπορικής αλιείας των φαλαινών, υπό τον έλεγχο μιας επιτροπής για «βιώσιμη φαλαινοθηρία».

Η πρόταση επιχειρούσε να τερματίσει το απαγορευτικό μορατόριο του 1986 που το Τόκιο είχε προσυπογράψει.


Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.


Ο ιάπωνας υφυπουργός Αλιείας Μασαάκι Τανιάι είχε εκφράσει τότε τη βαθιά λύπη του γα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και είχε επισείσει ως ύστατη επιλογή της κυβέρνησής του την αποχώρηση από τη ΔΕΦ.


Η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει με αυτή την απόφασή της νέο μέτωπο ανάμεσα στους επικριτές και στους υπερασπιστές της θήρευσης των κητοειδών, που μερίδα των Ιαπώνων θεωρεί ότι αποτελεί ιαπωνική παράδοση.


Επί της ουσίας άλλωστε, η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία. Το 1987 χρησιμοποιήθηκε η δικλείδα στο μορατόριο που επιτρέπει την αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών κατέληγε σε κάθε περίπτωση στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.

Επιτρέπεται εξάλλου και η αλίευση μικρότερων κητοειδών, που δεν προστατεύονται.


Η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική.

Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.


Αν και αληθεύει πως η φάλαινα ήταν σωτήρια πηγή πρωτεΐνης τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, σήμερα οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της, ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.


Κατά την εφημερίδα Sankei, η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε πήρε την απόφαση η χώρα να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ την Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM