Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ αυστηρής ρύθμισης για τους «ψηφιακούς γίγαντες» - «Τα πράγματα άλλαξαν»

Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ αυστηρής ρύθμισης για τους «ψηφιακούς γίγαντες» - «Τα πράγματα άλλαξαν» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ υπέρ μιας αυστηρής ρύθμισης για τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η Google και το Facebook.

Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να επιδείξει αυστηρότητα στην κατάρτιση νέας νομοθεσίας, η οποία προβλέπεται για τον Δεκέμβριο. Τρία κείμενα για την καλύτερη επιτήρηση των μεγάλων πλατφορμών συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους, κατηγορούνται στη Γαλλία για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί.

Οι αρχές των ΗΠΑ προσέφυγαν χθες κατά της Google, κατηγορώντας την για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, σε μια κίνηση που δείχνει αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας. «Η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο για τη ρύθμιση του ψηφιακού κόσμου. Ωστόσο κι εδώ βρισκόμαστε ακόμη στην άγρια Δύση. Δεν πολεμάμε τις παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο με την ίδια αυστηρότητα που το κάνουμε στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Κρις Πέτερς. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέα νομοθεσία («Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών» και «Πράξη Ψηφιακής Αγοράς»), που αποσκοπεί στην ταυτόχρονη απάλειψη των εκφράσεων μίσους και της παραπληροφόρησης στο ίντερνετ, στην επιβολή κανόνων διαφάνειας και υπευθυνότητας στις μεγάλες διαρθρωτικές πλατφόρμες και στην υιοθέτηση στην Ευρώπη νέων εργαλείων ανταγωνισμού για να αποφευχθεί η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με κείμενα που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει κυρίως να περιορίσει την ισχύ των εταιρειών που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA (από τα αρχικά των ονομασιών των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) και μερικών άλλων μεγάλων ομίλων κυρίως αμερικανικών. Οι Βρυξέλλες έχουν καταρτίσει μια «μαύρη λίστα» επιβλαβών πολιτικών, που θα μπορούσαν να περιοριστούν αυστηρά, ακόμη και να απαγορευτούν.

Η Κομισιόν θα εξετάσει κυρίως το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την υποχρεωτική προεγκατάσταση εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, την προώθηση από τις εταιρείες προϊόντων του δικού τους ομίλου στα αποτελέσματα της αναζήτησης στο ίντερνετ ή ακόμη τα ηλεκτρονικά καταστήματα που επιβάλλονται αυτομάτως, όπως είναι το Apple Store ή το Google Play. Η νέα ρύθμιση θα επικαιροποιεί την παρωχημένη πλέον οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία εξακολουθεί να πλαισιώνει τις επιχειρήσεις στο ίντερνετ, μολονότι χρονολογείται από το 2000, όταν ακόμη το Facebook και η Google μετρούσαν μόλις δύο χρόνια λειτουργίας.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ έκρινε χθες ότι οι ιδέες των Ευρωβουλευτών βρίσκονται κοντά σε αυτές της Κομισιόν. «Βασικά έχουμε τους ίδιους στόχους», δήλωσε σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οφείλουμε να πούμε στις μεγάλες πλατφόρμες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM