ΤΕΜΠΗ LIVE!

Ευλογιά των πιθήκων: 80 κρούσματα σε 11 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: 80 κρούσματα σε 11 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περίπου 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε 11 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να αναφερθούν ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διερευνώνται άλλες 50 ύποπτες περιπτώσεις, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Έχουν ήδη επιβεβαιωθεί κρούσματα στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. όπου αναφέρθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες.

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό είναι πολύ χαμηλός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΠΟΥ είπε ότι «τα πρόσφατα κρούσματα που έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες μέχρι στιγμής είναι άτυπα, καθώς συμβαίνουν σε μη ενδημικές χώρες».

Ανέφερε δε, ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και με άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών, προκειμένου να εντοπίσει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν από την νόσο».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.

«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι «καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί».

Πρόσθεσε ακόμα ότι όλα εκτός από ένα από τα πρόσφατα κρούσματα δεν είχαν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές, όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ενδημική.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου στη Βρετανία αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου. Ο ασθενής ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία, όπου πιστεύεται ότι είχε προσβληθεί από τον ιό πριν ταξιδέψει στην Αγγλία, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας.

Υπάρχουν τώρα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Βρετανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Sajid Javid.

Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει αποθέματα του εμβολίου και άρχισαν να το προσφέρουν σε όσους είχαν «υψηλά επίπεδα έκθεσης» στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με την El País, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης αγοράσει χιλιάδες δόσεις εμβολίου ευλογιάς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αυστραλία σε έναν άνδρα που αρρώστησε αφού ταξίδεψε στην Βρετανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας.

Στη Βόρεια Αμερική, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας έχει μολυνθεί αφού πρόσφατα ταξίδεψε στον Καναδά. Ήταν σε «καλή κατάσταση» και «δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το κοινό», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM