Έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος πνίγηκαν στο Αγαθονήσι - 16 οι νεκροί στο ναυάγιο

Έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος πνίγηκαν στο Αγαθονήσι - 16 οι νεκροί στο ναυάγιο Facebook Twitter
Lefteris Partsalis / SOOC
2

16 νεκροί, ανάμεσά τους έξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος, είναι ο απολογισμός της πρώτης τραγωδίας με πρόσφυγες της χρονιάς στο Αιγαίο.

Με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα βυθίστηκε ξύλινο σκάφος με πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωοι που επέβαιναν στη βάρκα είναι αγνοούμενοι.

Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

Οι σοροί αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι).

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.

Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί αύριο καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Μια μαρτυρία ενός ψαρά την οποία μεταφέρει στο Facebook ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης.

Τη βαθιά της θλίψη για τους 16 νεκρούς από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία", όπως επισημαίνει, "βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες". Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, "σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος».

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο ωστόσο υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: «Σοβαρές ζημιές» στο πυρηνικό πρόγραμμα παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών

Διεθνή / Ιράν: «Σοβαρές ζημιές» στο πυρηνικό πρόγραμμα παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ φάνηκε να αμφισβητεί τον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενεΐ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από τις αμερικανικές επιδρομές
LIFO NEWSROOM
Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει την απαλλαγή μαθητών από βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες

Διεθνή / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει την απαλλαγή μαθητών από βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες

Επικαλούμενες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τρεις οικογένειες διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να «προστατεύσουν» τα παιδιά τους από «επιβλαβές» περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Rama Duwaji, η φιλοπαλαιστίνια σύζυγος του Ζόραν Μαμντάνι που τη γνώρισε μέσω Hinge

Διεθνή / Ποια είναι η Rama Duwaji, η φιλοπαλαιστίνια σύζυγος του Ζόραν Μαμντάνι - Γνωρίστηκαν μέσω Hinge

Το ζευγάρι γνωρίστηκε μέσω της εφαρμογής Hinge και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης, ενώ προηγήθηκε παραδοσιακή ισλαμική τελετή (nikah) στην ταράτσα ενός κτιρίου στο Ντουμπάι, όπου ζει η οικογένεια της Duwaji
LIFO NEWSROOM
Τζεφ Μπέζος: Ο γάμος των $55 εκατ. στη Βενετία, οι παροχές στους VIP καλεσμένους και οι διαμαρτυρίες των ντόπιων

Διεθνή / Τζεφ Μπέζος: O γάμος των $55 εκατ. στη Βενετία - Οι παροχές στους VIP καλεσμένους και οι αντιδράσεις

Ο Τζεφ Μπέζος και η Λόρεν Σάντσεζ υποδέχθηκαν τους VIP καλεσμένους του στη Βενετία, παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που καταγγέλλουν «μια ελίτ που πλουτίζει με την υπερεκμετάλλευση πληθυσμών και εδαφών»
LIFO NEWSROOM
O Μακρόν θέλει η γαλλική ηλεκτρονική μουσική να αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Διεθνή / O Μακρόν θέλει η γαλλική ηλεκτρονική μουσική να αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η συμβολή της χώρας στην ηλεκτρονική μουσική, η οποία συχνά αναφέρεται ως «γαλλική πινελιά», περιλαμβάνει έργα-ορόσημα από καλλιτέχνες όπως οι Daft Punk, Justice, Air, Cassius, Phoenix, Étienne de Crécy, M83 και Alan Braxe
LIFO NEWSROOM