Εξελίξεις στην Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το μνημόνιο με την Λιβύη

Εξελίξεις στην Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το μνημόνιο με την Λιβύη Facebook Twitter
0

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας «απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του» ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την GNA, εφόσον ζητηθεί από την Τρίπολη. Την Παρασκευή είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η συμφωνία ωστόσο δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.

Η GNA ενέκρινε τη συμφωνία την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM