Αποσύρθηκαν άρθρα του Spiegel για τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου

«Εξαφανίστηκαν» άρθρα του Spiegel για τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Der Spiegel δεν εμφανίζει πια άρθρα που είχε δημοσιεύσει για την υπόθεση των 38 προσφύγων από τη Συρία, που είχαν παγιδευτεί σε νησίδα του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Στην δωρεάν έκδοσή του, παλαιότερος σύνδεσμος οδηγεί μόνο σε τίτλο, με «άφαντο» το κείμενο και τις φωτογραφίες που επί εβδομάδες παρέμεναν δημοσιευμένα και προσβάσιμα από όλους. 

Αποσύρθηκαν άρθρα του Spiegel για τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου Facebook Twitter

Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Σε αυτό το site υπήρχε ένα άρθρο για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε προσωρινά αρκετές συνεισφορές σχετικά με το θέμα αυτό από τον ιστότοπό μας. Επανεξετάζουμε τις αναφορές μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή, αν χρειαστεί.»

Οι «αποκαλύψεις» του Spiegel και το ρεπορτάζ της LiFO

Υπενθυμίζεται πως ως τα μέσα Σεπτεμβρίου που έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ η Βασιλική Σιούτη για τη LiFO, κανένα στοιχείο δεν είχε δοθεί στις αρχές που ερευνούσαν για το «πέμπτο παιδί» της οικογένειας, που το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» είχε γράψει ότι υπήρχε και ισχυρίστηκε ότι πέθανε στον Έβρο με ευθύνη των ελληνικών αρχών. Πέμπτο παιδί της οικογένειας δεν υπήρχε ούτε στις λίστες ούτε στις φωτογραφίες που έβγαζαν οι 38 όσο ήταν στο ποτάμι, όπως σημείωνε η Βασιλίκη Σιούτη. 

«Ρωτήσαμε τον συντάκτη του «Spiegel», αλλά αντί απάντησης, μας συνέστησε υπομονή. Ως τώρα δεν έχει απαντήσει» έγραφε τότε η Βασιλική Σιούτη. «Aναζητήσαμε το πέμπτο παιδί (και τέταρτο κορίτσι) στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά εκεί φαίνονται τρία κοριτσάκια (όσα είναι και σήμερα) και όχι τέσσερα, όπως έγραψε το «Spiegel» (...)  Ζητήσαμε από τη μητέρα να μας μιλήσει, αλλά αρνήθηκε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, την ίδια άρνηση εξέφρασε και την επόμενη μέρα, όταν εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης την επισκέφτηκε για να της προσφέρει όποια βοήθεια επιθυμεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Είμαι κουρασμένη, δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό», ήταν η απάντησή της και, όπως μάθαμε, αυτή είναι η απάντηση που δίνει σταθερά εδώ και μέρες κάθε φορά που τη ρωτάνε. 

Οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει από την οικογένεια να τους δώσει ρούχα του κοριτσιού, αλλά οι γονείς είπαν ότι δεν έχουν κρατήσει κανένα ρούχο ή άλλο αντικείμενο από το παιδί. Στις καταθέσεις τους έχουν πει ότι δεν θυμούνται πού το έθαψαν ούτε έβαλαν κάποιο σημάδι, π.χ. πέτρες. 

Η συγγνώμη της ΜΚΟ

Τελικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της ΜΚΟ «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης έκανε λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη και τoυ LIFO.gr.

Σημείωνε, δε, ότι «η είσοδος δημοσιογράφου [του Spiegel] στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης».

«Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Υπενθυμίζεται ότι και η ρεπόρτερ του Channel 4, Lindsay Hilsum, έγραφε ότι η Ελλάδα παραχωρεί εδάφη της στην Τουρκία, προκειμένου να μην αναγνωρίσει ότι η αμμονησίδα είναι δική της.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM