Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωράμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωράμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο Facebook Twitter
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωρούμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο (GNA Media/Twitter)
0

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, κατέληξαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA), ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν τις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη λήξη της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.

«Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» σχολίασε ο Ερντογάν.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Σάρατζ: Η μάχη μας συνεχίζεται

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Reuters/trthaber

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM