ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Ερντογάν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν σέβονται τη σύμμαχο Τουρκία

Ερντογάν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν σέβονται τη σύμμαχο Τουρκία Facebook Twitter
Ερντογάν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν σέβονται τη σύμμαχο Τουρκία (EPA)
0

Ασέβεια προς την Τουρκία βλέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία δεν σέβονται έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αφού οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, το Anadolu ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα είναι υπομονετική και θα δει ποια τάση θα υπάρχει μετά τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 731 δισ. δολαρίων, που μεταξύ άλλων προβλέπει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400.

Με τις ψήφους να είναι 335 υπέρ έναντι 78 κατά ο Εθνικός Νόμος για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), πέρασε με ευρεία υποστήριξη τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει αμφιβολίες παρά το βέτο που έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - Οι κυρώσεις για την Τουρκία

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (του νόμου CAATSA).

Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Έτσι, αν ψηφιστεί άμεσα, τις κυρώσεις θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ο Τραμπ.

Βέβαια, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση, ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

- η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

- κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν, ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας, κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

- ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Με πληροφορίες από το Reuters

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω “αμυντικά μέτρα” για να προστατεύσει τα συμφέροντά του από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση
NEWSROOM