Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες το 2020 βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη

Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες το 2020 βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη Facebook Twitter
EPA
0

Το 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στέλνοντας το ερευνητικό της πλοίο Ορούτς Ρέις στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τη Λιβύη, δήλωσε Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι σε εκείνες τις περιοχές νομικά χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης δεν μπορούν να γίνουν έρευνες, γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός. 


Ειδικότερα, σε ομιλία του για την αξιολόγηση του έτους 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων με μια διπλωματία η οποία θα διασφαλίσει τόσο την ειρήνη όσο και την ευημερία.

  

«Δεν επιτρέψαμε τις προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'τδβκ' από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ακόμα, ότι το 2019 τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ συνέχισαν τις δραστηριότητες τους στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και πως την ασφάλεια των γεωτρυπάνων διασφαλίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα πιστεύω ότι θα πάρουμε καλά νέα από αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα σενάριο που στόχευση την φυλάκιση της χώρας μας στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε και αυτό το παιχνίδι, πρώτα με συμφωνία που κάναμε με την 'τδβκ' και μετά με την Λιβύη».

«Υπογράψαμε την συμφωνία για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο αυτών χωρών, πλέον νομικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν έρευνες ή γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «το 2020 σε αυτές τις περιοχές θα δώσουμε άδειες και θα ξεκινήσουμε το συντομότερο τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. Μετά τις εργασίες αδειοδότησης το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις».

Για την Λιβύη ανέφερε ότι «στέλνουμε τον στρατό μας για να κρατηθεί όρθια η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και να διασφαλιστεί η σταθερότητα».

Με πληροφορίες από Philenews / ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ