Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες το 2020 βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη

Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες το 2020 βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη Facebook Twitter
EPA
0

Το 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στέλνοντας το ερευνητικό της πλοίο Ορούτς Ρέις στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τη Λιβύη, δήλωσε Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι σε εκείνες τις περιοχές νομικά χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης δεν μπορούν να γίνουν έρευνες, γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός. 


Ειδικότερα, σε ομιλία του για την αξιολόγηση του έτους 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων με μια διπλωματία η οποία θα διασφαλίσει τόσο την ειρήνη όσο και την ευημερία.

  

«Δεν επιτρέψαμε τις προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'τδβκ' από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ακόμα, ότι το 2019 τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ συνέχισαν τις δραστηριότητες τους στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και πως την ασφάλεια των γεωτρυπάνων διασφαλίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα πιστεύω ότι θα πάρουμε καλά νέα από αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα σενάριο που στόχευση την φυλάκιση της χώρας μας στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε και αυτό το παιχνίδι, πρώτα με συμφωνία που κάναμε με την 'τδβκ' και μετά με την Λιβύη».

«Υπογράψαμε την συμφωνία για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο αυτών χωρών, πλέον νομικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν έρευνες ή γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «το 2020 σε αυτές τις περιοχές θα δώσουμε άδειες και θα ξεκινήσουμε το συντομότερο τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. Μετά τις εργασίες αδειοδότησης το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις».

Για την Λιβύη ανέφερε ότι «στέλνουμε τον στρατό μας για να κρατηθεί όρθια η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και να διασφαλιστεί η σταθερότητα».

Με πληροφορίες από Philenews / ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM