Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών για Αφγανούς που εργάστηκαν για τη Δύση

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών για Αφγανούς που εργάστηκαν για τη Δύση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ενώ το χάος και η αιματοχυσία συνεχίζεται στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα πως η Άγκυρα δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (...) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών », δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Την επομένη της τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ κατά την οποία έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε πως «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος».

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον Ερντογάν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε «κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Πλήρης κατανόηση της ανάγκης διασφάλισης της απομάκρυνσης με πάσα ασφάλεια των πολιτών, του τοπικού προσωπικού καθώς και των οικογενειών και υποστήριξης των ευάλωτων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής στην περιοχή», έγραψε.

Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλες τις χώρες, και κατά πρώτον τις ευρωπαϊκές, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πάντως ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό» για την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει επιπλέον προσδοκίες από την Τουρκία ως προς την υποδοχή μεταναστών, όσο η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δεν έχει πλήρως εφαρμοσθεί. Η Αγκυρα επαναλαμβάνει συστηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρεί την συμφωνία του 2016 για την συγκράτηση των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη και ζητεί την αναθεώρησή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM