Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών για Αφγανούς που εργάστηκαν για τη Δύση

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών για Αφγανούς που εργάστηκαν για τη Δύση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ενώ το χάος και η αιματοχυσία συνεχίζεται στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα πως η Άγκυρα δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (...) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών », δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Την επομένη της τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ κατά την οποία έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε πως «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος».

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον Ερντογάν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε «κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Πλήρης κατανόηση της ανάγκης διασφάλισης της απομάκρυνσης με πάσα ασφάλεια των πολιτών, του τοπικού προσωπικού καθώς και των οικογενειών και υποστήριξης των ευάλωτων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής στην περιοχή», έγραψε.

Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλες τις χώρες, και κατά πρώτον τις ευρωπαϊκές, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πάντως ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό» για την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει επιπλέον προσδοκίες από την Τουρκία ως προς την υποδοχή μεταναστών, όσο η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δεν έχει πλήρως εφαρμοσθεί. Η Αγκυρα επαναλαμβάνει συστηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρεί την συμφωνία του 2016 για την συγκράτηση των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη και ζητεί την αναθεώρησή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM