Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα στην τουρκική Βουλή, για κύρωση.

 

Με αυτή την κίνηση- αν επιβεβαιωθεί- η Τουρκία θα γίνει η τελευταία χώρα των G20 που θα κυρώσει τη Συμφωνία. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν είχε κυρώσει τη συμφωνία, εξαιτίας αδικιών που αφορά τις ευθύνες.

 

Σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία θα παρουσιαστεί στη Βουλή της Τουρκίας για έγκριση τον επόμενο μήνα. Πρόσθεσε ότι η χώρα του στοχεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης πριν από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει τον Νοέμβριο.

 

Η Τουρκία, συνέχισε ο Ερντογάν, θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Όποιος έχει βλάψει περισσότερο τη Γη, όποιος έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τις φυσικές πηγές, θα πρέπει επίσης να κάνει τα περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε.

 

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, επανέλαβε ότι η Τουρκία «δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα μεταναστευτικά κύματα και σημείωσε ότι η χώρα του «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση». Τέλος, ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα η χώρα του θα έχει διαθέσιμο δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το Turkovac.

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP