Ερντογάν: Βολές κατά Αθήνας, για την ελληνική μειονότητα- «Διώξεις χωρίς όριο» στη Θράκη

Ρετζεπ ταγίπ ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Απαντήσεις για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία επιχείρησε να δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κατά της Αθήνας για το μεταναστευτικό και για την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

Στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη φωτογραφία δύο νεκρών παιδιών, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον θάνατό του. Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως ήθελε να δώσει ένα «μάθημα ανθρωπιάς». 

«Σε μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν ο Ασίμ, που ήταν 9 μηνών και ο 4χρονος Αμπντουλβαχάμπ, που έχασαν τη ζωή τους όταν οι Έλληνες λιμενικοί βύθισαν τις βάρκες τους», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν στις νέες δηλώσεις του. 

Είναι αδύνατον να μην συγκινηθείς βλέποντας αυτές τις οδυνηρές φωτογραφίες, συμπλήρωσε. «Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπότητας, δείχνοντας τις φωτογραφίες αυτών των νεκρών παιδιών και πιστεύω ότι δώσαμε αυτό το μάθημα», πρόσθεσε. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Απαντώντας στην προκλητική ομιλία του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να απαντήσει για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. 

«Δεν έχω πολλά να πω για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι συνομιλητής μου. Εάν πρόκειται να μιλήσει, ας μιλήσει με τον Τσαβούσογλου», απάντησε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δυστυχώς δεν γνωρίζει την κατάσταση στην Τουρκία». 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν έδιωξε ποτέ κανένα Έλληνα από τη χώρα και συμπλήρωσε πως δεν θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. 

«Για παράδειγμα, όταν ταξίδεψα στην Ίμβρο ή την Τένεδο, πάντα ρωτούσα τους πολύ λίγους Έλληνες πολίτες μας που ζουν εκεί “Πού είναι τα παιδιά σας;”. Απάντησαν: στην Αμερική. Τους είπα “φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. Μου είπαν “δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”. Τι δείχνει αυτό; Ότι δεν έχει καμία επιθυμία να ζήσει στην Τουρκία. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή», συμπλήρωσε. 

«Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, εάν δεν έχει. Στην πραγματικότητα, κάποτε μια οικογένεια δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα “εάν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”», δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε ότι όταν μειώθηκε ο αριθμός των μελών της συνόδου του Πατριαρχείου είπε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Αλλά φυσικά, υποστήριξε «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα». 

Ο Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει «καταπιεστικές πολιτικές» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας. «Η δίωξη των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι εξελίσσονται θετικά οι συζητήσεις για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν. Βεβαίως, δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτό το θέμα με τον Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα τηλεφωνικά», είπε σχετικά. 

Ακόμη, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της «Βόρειας Κύπρου» και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα χαρεί «εάν ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις» από τη Ρωσία προς την «ΤΔΒΚ». 

Τέλος, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει περισσότερες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πάντα εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ενότητα της Ουκρανίας, από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Από την αρχή του πολέμου, έχουμε τονίσει ότι τα βήματα της Ρωσίας είναι άδικα και απαράδεκτα», συμπλήρωσε. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM