Ερντογάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις

Ερντογάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψει σε επιθέσεις και αδικίες.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης... Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε στις απροκάλυπτες επιθέσεις στη χώρα μας και το έθνος μας, τις συγκεκαλυμμένες αδικίες και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε πρόσφατα ότι η ρητορική της Τουρκίας οξύνει τις εντάσεις με την ΕΕ και κάλεσε την Άγκυρα να καταλάβει ότι με αυτή τη συμπεριφορά μεγαλώνει την απόσταση που τη χωρίζει με την Ένωση. Η σχέση με την Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα με χώρες ή θεσμούς που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά και την ένταξη της χώρας του στην Ένωση.

«Καλούμε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις που μας έχει δώσει, από την πλήρη ένταξη έως το μεταναστευτικό, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια πιο στενή και πιο αποτελεσματική συνεργασία», ανέφερε σχετικά.

Λεντριάν: Δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις 

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και χθες ο Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία θέλει να χτίσει το μέλλον της μαζί με την Ευρώπη. Όμως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, διεμήνυσε ότι δεν αρκούν τα λόγια, αλλά το Παρίσι περιμένει και πράξεις από την Τουρκία. 

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και 2-3 ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», συμπλήρωσε. 

«Έχουμε πολλές διαφωνίες με την Άγκυρα», είπε ο Λεντριάν, κάνοντας λόγο για «επεκτατική βούληση» της Τουρκίας, όπως και για «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη και οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση του Οσλο
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός
LIFO NEWSROOM
Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM