Έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Tέσσερις συλλήψεις για δωροδοκία από χώρα του Κόλπου

Έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Tέσσερις συλλήψεις για δωροδοκία από χώρα του Κόλπου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τέσσερα άτομα με δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας, ως ύποπτοι για δωροληψία από «χώρα του Κόλπου», όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, όπως αναφέρει η εισαγγελία.

Ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε ότι 16 σπίτια ερευνήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για φερόμενα αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό γίνεται πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική και /ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο εισαγγελέας σε δήλωση που απεστάλη μέσω email.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ