Επίθεση στο τέμενος στο Καναδά: Kατηγορίες φόνου εκ προμελέτης έξι ατόμων στο γαλλοκαναδό φοιτητή

Επίθεση στο τέμενος στο Καναδά: Kατηγορίες φόνου εκ προμελέτης έξι ατόμων στο γαλλοκαναδό φοιτητή Facebook Twitter
O Αλεξάντρ Μπισονέτ
0

Ένας γαλλοκαναδός φοιτητής παραμένει ο μοναδικός ύποπτος σε επίθεση σε ισλαμικό τέμενος του Κεμπέκ, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο έξι ατόμων εκ προμελέτης, ανακοίνωσαν οι αρχές του Καναδά χθες, σε ένα συμβάν που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό αποκάλεσε "τρομοκρατική επίθεση".


Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, στον ένοπλο στην επίθεση κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, Αλεξάντρ Μπισονέτ, επίσης απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου.


Μεταξύ των έξι ανδρών που δολοφονήθηκαν ήταν ένας κρεοπώλης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής, σύμφωνα με την αστυνομία και τα καναδικά μέσα ειδήσεων.


Η αστυνομία αρνήθηκε να συζητήσει για τα πιθανά αίτια της επίθεσης στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ. "Το θεωρούν ως συμβάν μοναχικού δράστη", είπε ανώνυμη πηγή γνώστης του θέματος.


Ένας άντρας μαροκινής καταγωγής που επίσης συνελήφθη τώρα θεωρείται μάρτυρας, παρότι η εθνικότητά του δεν ήταν άμεσα γνωστή, είπε η πηγή.


Σε μήνυμά του, ο καναδός πρωθυπουργός είπε, "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν τρομοκρατική επίθεση". Απηύθυνε όμως ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στον Καναδά: "Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό χθεσινοβραδινό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας".

Επίθεση στο τέμενος στο Καναδά: Kατηγορίες φόνου εκ προμελέτης έξι ατόμων στο γαλλοκαναδό φοιτητή Facebook Twitter


Στη βουλή, οι γερουσιαστές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Ο Τρουντό είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Πόλη του Κεμπέκ αργότερα χθες βράδυ, τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας).


Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.


Εκτός από τα 6 άτομα που σκοτώθηκαν, 5 τραυματίστηκαν σοβαρά και 12 τραυματίστηκαν ελαφρά, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ.


Ο υπουργός Ομοσπονδιακής Ασφάλειας Ράλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο "εθνικό επίπεδο κινδύνου από τρομοκρατική επίθεση" από την τωρινή μεσαία διαβάθμιση επειδή "δεν υπάρχει πληροφόρηση γνωστή στην κυβέρνηση του Καναδά η οποία οδηγεί σε αλλαγή (επιπέδου) αυτή τη στιγμή".


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τηλεφωνικά τον Τρουντό για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και "προσέφερε ό,τι βοήθεια χρειαστεί", είπε ο εκπρόσωπος του Τρουντό Κάμερον Αχμάντ.


Το Σαββατοκύριακο, ο Τρουντό είχε πει ότι ο Καναδάς θα υποδεχθεί προσωρινά σε υπηκόοους επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών των οποίων η είσοδος στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε με προεδρικό διάταγμα του Τραμπ την Παρασκευή.


Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίθεση στο Κεμπέκ "αποτελεί μια φρικτή υπενθύμιση του γιατί πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, και γιατί λαμβάνει μέτρα ο πρόεδρος ενεργά, παρά παθητικά, όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας".

Πατέρας τεσσάρων μεταξύ των θυμάτων

 

Ο πατέρας τεσσάρων, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου κοντά στο τέμενος, ήταν μεταξύ των θυμάτων, είπε η Πάμελα Σακινάχ Ελ Χαγιέτ, φίλη ενός από τα άτομα στο τέμενος.


Η Ελ Χαγιέτ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και ο θυρωρός του τεμένους καθώς και ο Αχμέντ Γιουνές, 21χρονος φοιτητής. Ένας από τους φίλους της, και συγκάτοικος του Γιουνές, ήταν στο τέμενος την ώρα της επίθεσης, και ενώ δεν τραυματίστηκε, έχει υποστεί σοκ.


Ο Αλί Ασαφιρί, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ, είπε ότι είχε καθυστερήσει για την απογευματινή προσευχή στο τέμενος κοντά στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική όπου φοιτούν 42.500. Όταν έφτασε, το τέμενος είχε μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος. "Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Ήταν χαοτικό", είπε τηλεφωνικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM