«Επίθεση από το διάστημα θα πυροδοτούσε συλλογική άμυνα» προειδοποιούν ΗΠΑ και Ιαπωνία

«Επίθεση από το διάστημα θα πυροδοτούσε συλλογική άμυνα» προειδοποιούν ΗΠΑ και Ιαπωνία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Επίθεση στο διάστημα μπορεί να ενεργοποιήσει την συνθήκη ασφαλείας τους, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ιαπωνίας που διεμήνυσαν πως η Κίνα εκπροσωπεί «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» στην περιφερειακή ασφάλεια. 

«Συμφωνούμε πως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κοινή στρατηγική πρόκληση που διαθέτουμε, οι εταίροι μας κι εμείς» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν χθες, Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιμάσα Χαγιάσι στην Ουάσινγκτον. 

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν πως οι επιθέσεις «σε, από και εντός» διαστήματος μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο πέντε της συνθήκης για την ασφάλεια - που προβλέπει πως επίθεση σε έναν σύμμαχο, αποτελεί επίθεση και στον δεύτερο. 

Οι ΗΠΑ επιδοκίμασε τα σχέδια της Ιαπωνίας για ενίσχυση της άμυνάς της - περιλαμβανομένης της ικανότητας επίθεσης σε εχθρικές βάσεις στην περίπτωση που θεωρεί πως επίκειται επίθεση- κίνηση που κάποιοι επέκριναν ως παραβίαση των «πασιφιστικών» αρχών που προβλέπονται στο σύνταγμα τής χώρας. 

«Είναι πολύ απλό, χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό τις νέες στρατηγικές διότι υπάρχει μια θεαματική σύγκλιση μεταξύ της δικής μας στρατηγικής κι εκείνης της Ιαπωνίας» σημείωσε ο Μπλίνκεν. 

Στη συνάντηση Μπίνκεν - Χαγιάσι -όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Γιασουκάζου Χαμάντα και Λόιντ Όστιν- έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Ιαπωνία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

«Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η εξωτερική πολιτική της Κίνας επιδιώκει την αναδιαμόρφωση της διεθνούς τάξης προς όφελός της και τη χρήση της αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης για τον σκοπό αυτό. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τη συμμαχία και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων υπουργών. 

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν, σε συνδυασμό με το μπαράζ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, έχουν προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή από την αυστηρά αμυντική στάση της Ιαπωνίας που είχε υιοθετηθεί μετά την ήττα της, το 1945. 

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η χώρα προανήγγειλε τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έτος 2027, ευθυγραμμιζόμενη με τις χώρες του ΝΑΤΟ. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM