Επιστράτευση στη Ρωσία: 10ετής κάθειρξη για τους λιποτάκτες- Yπηκοότητα στους ξένους που θα υπηρετήσουν

Ρώσοι στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση, για πιο αυστηρές ποινές για τη λιποταξία. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για τους λιποτάκτες ή τους αντιρρησίες σε περιόδους επιστράτευσης, προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 ετών. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μερική επιστράτευση, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι ήδη έχει τεθεί σε ισχύ. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Παράλληλα, ο Πούτιν υπέγραψε και νόμο που διευκολύνει τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. 

Για αποκτήσει κάποιος τη ρωσική υπηκοότητα, απαιτείται να ζει στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η απόφαση φαίνεται πως απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες από τις πρώην σοβιετικής δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα λειτουργήσει ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ