Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατά της Αθήνας- Για στρατικοποίηση των νησιών

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατά της Αθήνας- Για στρατικοποίηση των νησιών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Η Τουρκία με επιστολή διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ κατηγορεί την Ελλάδα για «συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 

Η επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων «βασικών διατάξεων» των Συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα. 

«Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες αναφορικά με τη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση αυτών των νησιών, κατά παράβαση αυτών των Συνθηκών», υποστηρίζει ο Σινιρλίογλου στην επιστολή. 

«Η συνεχιζόμενη, εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων για αποστρατικοποίηση των Συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, που έχουν ουσιαστική σημασία για την επίτευξη του στόχου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», αναφέρει ακόμη η επιστολή. 

«Εξίσου σημαντικό και δεδομένης της κλιμακούμενης φύσης τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», υποστηρίζει ακόμη ο Τούρκος αξιωματούχος. 

Οι παραβιάσεις «σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί απέναντι στην Τουρκία να βασιστεί στην επίκληση των ίδιων Συνθηκών για τον σκοπό της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», γράφει στην επιστολή του προς τον Γκουτέρες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ. 

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, έχοντας αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ότι διατηρεί τα δικαιώματα που υποστηρίζει ότι προκύπτουν από αυτές», τονίζει ο Σινιρλιόγλου. 

Με πληροφορίες από Hurriyet 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM