Επιμένουν στο κεφαλοκλείδωμα οι Γάλλοι αστυνομικοί - Οργή με την κυβέρνηση για την απαγόρευση

Επιμένουν στο κεφαλοκλείδωμα οι Γάλλοι αστυνομικοί - Οργή με την κυβέρνηση για την απαγόρευση Facebook Twitter
0

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι πρόκειται να απαγορεύσει το κεφαλοκλείδωμα ως τεχνική σύλληψης.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ στις 8 Ιουνίου ότι θα απαγορευθεί το κεφαλοκλείδωμα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, έχει προκαλέσει την οργή των αστυνομικών.

Η τεχνική αυτή σύλληψης «θα συνεχίσει να εφαρμόζεται» μέχρι να οριστεί μία νέα, επεσήμανε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Βο.

Όμως η διευκρίνιση αυτή δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό και άσκηση υπερβολικής βίας μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα επί σχεδόν 9 λεπτά.

Μετά την Αψίδα του Θριάμβου το Σάββατο, το Τροκαντερό την Κυριακή και την επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφένς τη Δευτέρα, περίπου 200 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς στη συνοικία Σεν Ντενίς. Δεκάδες περιπολικά ήταν σταθμευμένα στην περιοχή με αναμμένους τους φάρους.

«Μετά το Παρίσι και τη Λα Ντεφένς, σήμερα το βράδυ βρισκόμαστε στο Σταντ ντε Φρανς για να δείξουμε ότι έχουμε καρδιά και ότι αγαπάμε τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε όσο καιρό ο πρόεδρος (σ.σ.σ Εμανουέλ Μακρόν) δεν ακούει τις εκκλήσεις μας να μας συναντήσει», προειδοποίησε ο Στεφάν Φινάνς του συνδικάτου Alliance.

Στο Μπομπινί, ένα προάστιο του Παρισιού, περίπου 100 αστυνομικοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για «τους συναδέλφους μας που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας», προτού τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και ανάψουν τους φάρους και τις σειρήνες των περιπολικών τους. «Οι κατηγορίες περί ρατσισμού μας προσβάλουν. Η αστυνομία εδώ είναι μαύρη-λευκή-μπλε, είναι πολύχρωμη», τόνισε ο Φινάνς.

Διαδηλώσεις αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM