Επιμένουν στο κεφαλοκλείδωμα οι Γάλλοι αστυνομικοί - Οργή με την κυβέρνηση για την απαγόρευση

Επιμένουν στο κεφαλοκλείδωμα οι Γάλλοι αστυνομικοί - Οργή με την κυβέρνηση για την απαγόρευση Facebook Twitter
0

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι πρόκειται να απαγορεύσει το κεφαλοκλείδωμα ως τεχνική σύλληψης.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ στις 8 Ιουνίου ότι θα απαγορευθεί το κεφαλοκλείδωμα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, έχει προκαλέσει την οργή των αστυνομικών.

Η τεχνική αυτή σύλληψης «θα συνεχίσει να εφαρμόζεται» μέχρι να οριστεί μία νέα, επεσήμανε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Βο.

Όμως η διευκρίνιση αυτή δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό και άσκηση υπερβολικής βίας μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα επί σχεδόν 9 λεπτά.

Μετά την Αψίδα του Θριάμβου το Σάββατο, το Τροκαντερό την Κυριακή και την επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφένς τη Δευτέρα, περίπου 200 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς στη συνοικία Σεν Ντενίς. Δεκάδες περιπολικά ήταν σταθμευμένα στην περιοχή με αναμμένους τους φάρους.

«Μετά το Παρίσι και τη Λα Ντεφένς, σήμερα το βράδυ βρισκόμαστε στο Σταντ ντε Φρανς για να δείξουμε ότι έχουμε καρδιά και ότι αγαπάμε τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε όσο καιρό ο πρόεδρος (σ.σ.σ Εμανουέλ Μακρόν) δεν ακούει τις εκκλήσεις μας να μας συναντήσει», προειδοποίησε ο Στεφάν Φινάνς του συνδικάτου Alliance.

Στο Μπομπινί, ένα προάστιο του Παρισιού, περίπου 100 αστυνομικοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για «τους συναδέλφους μας που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας», προτού τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και ανάψουν τους φάρους και τις σειρήνες των περιπολικών τους. «Οι κατηγορίες περί ρατσισμού μας προσβάλουν. Η αστυνομία εδώ είναι μαύρη-λευκή-μπλε, είναι πολύχρωμη», τόνισε ο Φινάνς.

Διαδηλώσεις αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM