Επ’ αόριστον ακυρώνονται οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία - Μετά από αίτημα της Άγκυρας

Επ’ αόριστον ακυρώνονται οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία - Μετά από αίτημα της Άγκυρας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Επ'αόριστον ακυρώθηκαν οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία μετά τις ενστάσεις της Άγκυρας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος προλείανε το έδαφος για τη σημερινή εξέλιξη, δηλώνοντας δημοσίως ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει στήριξη από την Άγκυρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λόγω των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη από κουρδικές και όχι μόνο οργανώσεις - όπου μεταξύ άλλων παραδόθηκε στις φλόγες το τουρκικό εθνικό σύμβολο.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο», το οποίο έχει ασκήσει στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, θέτοντας ως όρο υποχώρησης την καταστολή των Κούρδων στις δύο αυτές χώρες και την παράδοσή τους στην Τουρκία.

Να προχωρήσει μόνη τις διαδικασίες εξετάζει η Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαχωρίσει την υποψηφιότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ από εκείνη της Σουηδίας, μετά τις νέες ενστάσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Αν πράγματι διαφοροποιηθεί η Φινλανδία, θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης της φινλανδικής πολιτικής από το κοινό αίτημα με τη Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τον περασμένο Μ¨αιο. 

Οι δύο χώρες της Σκανδιναβίας είχαν έως τώρα επιμείνει τα αιτήματά τους για ένταξη να εξεταστούν μαζί, κάτι που ίσως αλλάξει μετά τις επανειλημμένες ενστάσεις από την Τουρκία, φαινομενικά λόγω αυτού που εκλαμβάνει η Άγκυρα ως ανεπαρκή καταστολή των Κούρδων στη Σουηδία. 

«Ένας κοινός δρόμος προς το ΝΑΤΟ είναι ακόμη εφικτός» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας όμως πως «κάπου στο πίσω του μυαλού μας επεξεργαζόμαστε εναλλακτικές στην περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει μόνιμες ενστάσεις».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Διεθνή / Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το παλάτι για να εγκαταλείψει το Royal Lodge στο Γουίντσορ, εν μέσω νέων πιέσεων και αναζωπύρωσης του σκανδάλου Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Διεθνή / Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επεκτείνουν σημαντικά τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας — από τις εταιρείες Rosneft και Lukoil μέχρι το υγροποιημένο φυσικό αέριο
LIFO NEWSROOM
Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM