Έντυπα κι όχι διαβατήρια που φέρουν το όνομα «Δημοκρατία τις Μακεδονίας» έχει προμηθευτεί η ΠΓΔΜ, αναφέρουν οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.


Ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός Alfa μετέδωσε την Πέμπτη πως η γειτονική χώρα έχει αγοράσει 240.000 διαβατήρια όπου αναγράφεται το σημερινό όνομά της.

 

Το δημοσίευμα ήγειρε ερωτήματα για τις προθέσεις των Σκοπίων, δεδομένου ότι έως τα μέσα Ιανουαρίου η πΓΔΜ αναμένεται να υιοθετήσει συνταγματικά το καινούργιο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκοπιανές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί σώματα διαβατηρίων με το παλιό όνομα, αλλά φόρμες που συμπληρώνουν όσοι αιτούνται την έκδοση καινούργιου ταξιδιωτικού εγγράφου.

 

Η συμφωνία των Πρεσπών ορίζει πως αφότου η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ τα Σκόπια οφείλουν να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» ώστε η καινούργια ονομασία να αναγράφεται σε «νέα επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό».

 

Δεν είναι σαφές εάν τυχόν συνεχιζόμενη χρήση των αιτήσεων όπου θα αναγράφεται το παλιό όνομα μπορεί να ενοχλήσει την Αθήνα, εφόσον τα νεοεκδοθέντα διαβατήρια θα φέρουν το πρέπον όνομα.

 

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα επίσημα έγγραφα – όπως διαβατήρια που είναι ήδη σε ισχύ – οι Πρέσπες δίνουν στα Σκόπια «τεχνική μεταβατική περίοδο» διάρκειας πέντε ετών ώστε να τα αντικαταστήσουν. Η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει μετά την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες.

 

Για έγγραφα που προορίζονται για αμιγώς για χρήση στο εσωτερικό τα Σκόπια θα έχουν «πολιτική» περίοδο χάριτος που θα διαρκεί πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα του εκάστοτε συναφούς κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η σκοπιανή Βουλή αναμένεται να κυρώσει την συμφωνία έως τις 15 Ιανουαρίου και η ελληνική τον Μάρτιο.

 

Με πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ