Εντοπίστηκαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε σπηλιά της Ιταλίας - «Πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από ύαινες»

Neanderthal remains unearthed in Italian cave Facebook Twitter
Italian Ministry of Culture
0

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε προϊστορική σπηλιά νοτιοανατολικά της Ρώμης, που πιθανότατα έπεσαν θύματα υαινών. 

Τα οστά, που περιλαμβάνουν τμήματα κρανίων και σπασμένων γνάθων, εντοπίστηκαν στη σπηλιά Γκουατάρι, στην παραλιακή πόλη Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι Νεάντερταλ, κοντινός αρχαίος «ξάδερφος» του Χόμο σάπιενς, πιστεύεται πως αφανίστηκαν περίπου 40.000 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά, ίχνη από το DNA τους εξακολουθεί να υπάρχει στο σύγχρονο άνθρωπο. 

Neanderthal remains unearthed in Italian cave Facebook Twitter
Italian Ministry of Culture


Επιστήμονες από την αρχαιολογική εφορεία της Λατίνας και το πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης σημείωσαν πως τα απολιθώματα ανήκαν σε επτά ενήλικους άνδρες, μια γυναίκα και ένα νεαρό αγόρι. 

Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές περιόδους, καθώς κάποια από τα οστά είναι ηλικίας μεταξύ 50,000 έως 68,000 ετών ενώ άλλα φτάνουν τις 100.000 χρόνια. 

Neanderthal remains unearthed in Italian cave Facebook Twitter
Italian Ministry of Culture


Όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ρόλφο, καθηγητής αρχαιολογίας στο Τορ Βεργκάτα, οι περισσότεροι από τους Νεάντερταλ έπεσαν θύματα υαινών, που τους επιτέθηκαν και τους έσυραν στις σπηλιές τους ως λεία. 

«Οι Νεάντερταλ ήταν θηράματα για αυτά τα ζώα. Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους» εξηγεί ο ίδιος. 

Για «εκπληκτικό εύρημα για το οποίο θα μιλά όλη η οικουμένη» έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φρανσεσκίνι. 

«Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στο να ενισχύσουμε τη μελέτη πάνω στους Νεάντερταλ» τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Ο Ρόλφο ανακοίνωσε πως η ομάδα του σχεδιάζει να αναλύσει το DNA των οστών, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και την ιστορία των αρχαίων αυτών προγόνων του ανθρώπου. 

Neanderthal remains unearthed in Italian cave Facebook Twitter
Italian Ministry of Culture

Μια αρχική ανάλυση της οδοντιατρικής πέτρας αποκάλυψε πως η διατροφή τους ποικίλε. Κατανάλωναν κυρίως δημητριακά, κάτι που συνέβαλε στην ανάπτυξη των εγκεφάλων τους. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η σπηλιά Γκουατάρι γίνεται θέατρο σπουδαίων ανακαλύψεων: Το 1939 εντοπίστηκε εκεί ένας μικρότερος αριθμός απολιθωμάτων, κάτι που «κατέστησε τη σπηλιά ένα από τα σπουδαιότερα σημεία στον κόσμο για την ιστορία του ανθρώπου Νεάντερταλ» σημειώνει το υπουργείο. 

«Μια κατάρρευση που προκλήθηκε πιθανόν από σεισμό, σφράγισε αυτή τη σπηλιά για πάνω από 60.000 χρόνια, συντηρώντας ουσιαστικά τα απολιθώματα που υπήρχαν εκεί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια» λέει ο Ρόλφο. 

Οι Νεάντερταλ κατοίκησαν την Ευρασία, από τις ακτές του Ατλαντικού έως τα Ουράλια, πριν από περίπου 400.000 χρόνια ενώ αφανίστηκαν σχεδόν 40.000 χρόνια πριν, προτού αντικατασταθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο. Πέρυσι, μάλιστα, απολιθώματα και εργαλεία που εντοπίστηκαν σε περιοχή της Βουλγαρίας, αποκάλυψαν πως ο σύγχρονος άνθρωπος και οι Νεάντερταλ έζησαν ταυτόχρονα στην Ευρώπη για χιλιάδες χρόνια, αλληλεπιδρώντας για καιρό βιολογικά και πολιτιστικά. 


Με πληροφορίες από Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ