Ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η Άγκυρα αρνήθηκε διαπιστεύσεις σε τρεις γερμανούς ανταποκριτές

Ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις - Η Άγκυρα αρνήθηκε διαπιστεύσεις σε τρεις γερμανούς ανταποκριτές Facebook Twitter
0

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει - χωρίς αιτιολόγηση - την διαπίστευση τριών ανταποκριτών γερμανικών ΜΜΕ, εκ των οποίων οι δύο υποχρεώθηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι ανταποκριτές του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF Γιεργκ Μπράζε και της εφημερίδας Tagesspiegel Τόμας Ζάιμπερτ αναχώρησαν νωρίτερα σήμερα από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Γερμανία, καθώς η άδεια εργασίας συνδέεται άμεσα με την άδεια παραμονής στην Τουρκία.

Ανανέωση της διαπίστευσής του δεν έλαβε, με απόφαση της τουρκικής Προεδρίας και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού της Βόρειας Γερμανίας NDR Χαλίλ Γκιουλμπεγιάζ, ο οποίος ωστόσο διαθέτει άδεια μόνιμης παραμονής.

Προηγουμένως είχαν αποτύχει και οι προσπάθειες συνεννόησης με την τουρκική πλευρά που κατέβαλλαν το τελευταίο διάστημα τόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία ενημερώθηκαν από το Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο ότι έπρεπε να αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους και, αν ήθελαν, να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Τόσο το ZDF όσο και η Tagesspiegel απέρριψαν την πρόταση, ως «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».

«Ακόμη περιμένουμε τους λόγους αυτής της απόφασης. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην μη ανανέωση της άδειας εργασίας μας», δήλωσε ο Γιεργκ Μπράζε, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο συνάδελφός του Τόμας Ζάιμπερτ δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να μεταδίδει ειδήσεις για την Τουρκία, όπως κάνει τα 22 τελευταία χρόνια, «από οπουδήποτε».

«Είναι απαράδεκτο ευρωπαίοι δημοσιογράφοι να μην μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους στην Τουρκία. Όταν εμποδίζεται η δουλειά των δημοσιογράφων, αυτό, όπως το κατανοούμε εμείς, δεν συνάδει με την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση της τουρκικής πλευράς «προσβολή».

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε και οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Για «κρατική αυθαιρεσία» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τόνισε ότι για τις δημοκρατίες η ελευθερία του Τύπου δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, ενώ η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες επισήμανε ότι γίνεται «ένα βήμα πίσω» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια «κρατική βία». Η Τουρκία μεταμορφώνεται σε «μια ισλαμιστική προεδρική δικτατορία», δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς την 'Αγκυρα.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τα Cybercabs, αυτόνομα οχήματα δύο θέσεων που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τιμόνι ή πεντάλ
LIFO NEWSROOM
βηρυτος

Διεθνή / Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ