«Ένοχος για γενοκτονία»: Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για μαχητή του Ισλαμικού Κράτους

«Ένοχος για γενοκτονία»: Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για μαχητή του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
Ο 29χρονος Taha Al-Jumailly καταδικάστηκε για τα αδικήματα της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε μια πρωτοφανή απόφαση, αφού αποτελεί την πρώτη καταδίκη του είδους. EPA/FRANK RUMPENHORST/ΡOOL
0

Ένας Ιρακινός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο για «γενοκτονία» των Γιαζίντι, στην πρώτη απόφαση αυτού του είδους που λαμβάνεται παγκοσμίως.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης έκριναν τον 29χρονο Τάχα Αλ Τζουμάιλι κυρίως «ένοχο για γενοκτονία, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο, εγκλήματα πολέμου και συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου».

Η ετυμηγορία αυτή έχει ιστορικό βάρος για την αναγνώριση των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά αυτής της μειονότητας: είναι όντως η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι σφαγές αυτές συνιστούν «γενοκτονία», ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως γενοκτονία από ερευνητές του ΟΗΕ.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας διεκόπη λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, καθώς ο καταδικασθείς λιποθύμησε.

Ο Ιρακινός Τάχα αλ Τζουμάιλι, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους το 2013, κρίθηκε ένοχος επειδή άφησε το καλοκαίρι του 2015 στην Φαλούτζα, στο Ιράκ, να πεθάνει από την δίψα μια 5χρονη της μειονότητας Γιαζίντι, την οποία είχε «αγοράσει ως σκλάβα» μαζί με την μητέρα της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Για το έγκλημα αυτό, η 30χρονη πρώην σύζυγος του Τζουμάιλι, η Γένιφερ Βένις, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών τον περασμένο μήνα για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο» του παιδιού.

Η μητέρα του κοριτσιού, η Νόρα Μπ., μίλησε στο δικαστήριο για τον εφιάλτη που έζησε το παιδί της, "το οποίο είχε δέσει (ο κατηγορούμενος) σε ένα παράθυρο" έξω από το σπίτι ενώ η θερμοκρασία "μπορεί να έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Ιρακινός ήθελε να τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο το κοριτσάκι, το οποίο κακομεταχειριζόταν, επειδή είχε ουρήσει στο κρεβάτι του.

Η μειονότητα των Γιαζίντι υπέστη μεγάλη δίωξη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χρησιμοποιούσε τις γυναίκες ως σκλάβες για σεξουαλικούς σκοπούς και σκότωνε τους άνδρες κατά εκατοντάδες αφότου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα όρη του Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014.

Η μητέρα του κοριτσιού αυτού εκπροσωπείτο από τρεις δικηγόρους, μεταξύ των οποίων η Λιβανοβρετανίδα Αμάλ Κλούνεϊ. Αυτή ηγείται μαζί με την τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης του 2018 Νάντια Μουράντ, η οποία ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους και κατάγεται από το ίδιο χωριό με το θύμα, μιας εκστρατείας για την αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών που διαπράχθηκαν κατά των Γιαζίντι ως γενοκτονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM