«Ένοχος για γενοκτονία»: Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για μαχητή του Ισλαμικού Κράτους

«Ένοχος για γενοκτονία»: Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για μαχητή του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
Ο 29χρονος Taha Al-Jumailly καταδικάστηκε για τα αδικήματα της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε μια πρωτοφανή απόφαση, αφού αποτελεί την πρώτη καταδίκη του είδους. EPA/FRANK RUMPENHORST/ΡOOL
0

Ένας Ιρακινός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο για «γενοκτονία» των Γιαζίντι, στην πρώτη απόφαση αυτού του είδους που λαμβάνεται παγκοσμίως.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης έκριναν τον 29χρονο Τάχα Αλ Τζουμάιλι κυρίως «ένοχο για γενοκτονία, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο, εγκλήματα πολέμου και συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου».

Η ετυμηγορία αυτή έχει ιστορικό βάρος για την αναγνώριση των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά αυτής της μειονότητας: είναι όντως η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι σφαγές αυτές συνιστούν «γενοκτονία», ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως γενοκτονία από ερευνητές του ΟΗΕ.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας διεκόπη λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, καθώς ο καταδικασθείς λιποθύμησε.

Ο Ιρακινός Τάχα αλ Τζουμάιλι, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους το 2013, κρίθηκε ένοχος επειδή άφησε το καλοκαίρι του 2015 στην Φαλούτζα, στο Ιράκ, να πεθάνει από την δίψα μια 5χρονη της μειονότητας Γιαζίντι, την οποία είχε «αγοράσει ως σκλάβα» μαζί με την μητέρα της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Για το έγκλημα αυτό, η 30χρονη πρώην σύζυγος του Τζουμάιλι, η Γένιφερ Βένις, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών τον περασμένο μήνα για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο» του παιδιού.

Η μητέρα του κοριτσιού, η Νόρα Μπ., μίλησε στο δικαστήριο για τον εφιάλτη που έζησε το παιδί της, "το οποίο είχε δέσει (ο κατηγορούμενος) σε ένα παράθυρο" έξω από το σπίτι ενώ η θερμοκρασία "μπορεί να έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Ιρακινός ήθελε να τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο το κοριτσάκι, το οποίο κακομεταχειριζόταν, επειδή είχε ουρήσει στο κρεβάτι του.

Η μειονότητα των Γιαζίντι υπέστη μεγάλη δίωξη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χρησιμοποιούσε τις γυναίκες ως σκλάβες για σεξουαλικούς σκοπούς και σκότωνε τους άνδρες κατά εκατοντάδες αφότου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα όρη του Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014.

Η μητέρα του κοριτσιού αυτού εκπροσωπείτο από τρεις δικηγόρους, μεταξύ των οποίων η Λιβανοβρετανίδα Αμάλ Κλούνεϊ. Αυτή ηγείται μαζί με την τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης του 2018 Νάντια Μουράντ, η οποία ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους και κατάγεται από το ίδιο χωριό με το θύμα, μιας εκστρατείας για την αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών που διαπράχθηκαν κατά των Γιαζίντι ως γενοκτονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM