No.1

Ένοχος για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ

Ένοχος για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ Facebook Twitter
0

Ένοχος για οκτώ κατηγορίες φοροδιαφυγής και τραπεζικής απάτης κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ο οποίος δικαζόταν από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Συνολικά του είχαν αποδοθεί 18 κατηγορίες, όμως οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση μόνο για τις οκτώ από αυτές.

Ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες φοροδιαφυγής, για μία (από τις συνολικά τέσσερις) κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικών και για δύο (από τις εννέα) κατηγορίες τραπεζικής απάτης που αντιμετώπιζε.

Ο δικαστής κήρυξε κακοδικία για τις υπόλοιπες 10 κατηγορίες.

Ο Μάναφορτ παρέμεινε απόλυτα σιωπηλός όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο λομπίστας, άλλοτε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, είναι «απογοητευμένος» και «ζυγίζει όλες τις επιλογές του», δήλωσε ο δικηγόρος Κέβιν Ντάουνινγκ.


Μετά την καταδίκη του, ο Πολ Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών. Πάντως ο δικαστής, τηρώντας ομοσπονδιακές οδηγίες, ενδέχεται να επιλέξει «μια ποινή από επτά ως εννιά χρόνια» κάθειρξη, είπε ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Τζέικομπ Φρένκελ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ημερομηνία που θα επιβληθεί και θα αναγγελθεί η ποινή στον Μάναφορτ μένει να οριστεί.

Η απόφαση έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς πρόκειται για την πρώτη δίκη που προέκυψε από τις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 — μια πολυπλόκαμη υπόθεση που χειρίζεται ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ και επικεντρώνεται στην υποψία ότι υπήρξε σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και του Κρεμλίνου.

Έπειτα από δύο εβδομάδες αντεγκλήσεων, η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας αποτελεί πάντως μια νίκη, μολονότι ατελή, για τον Μάλερ και εξασθενίζει τη θέση του ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνεχίζεται, παρά τις ασταμάτητες εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να τερματιστεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε στην είδηση της καταδίκης του Μάναφορτ, λέγοντας πως νοιώθει «πολύ άσχημα», αλλά σπεύδοντας να προσθέσει πως η υπόθεση δεν έχει καμιά σχέση «με τον ίδιο».

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Τσάρλστον, στη Δυτική Βιρτζίνια, για μια προεκλογική συγκέντρωση των ρεπουμπλικάνων. Ο Μάναφορτ, πρόσθεσε, είναι «καλός άνθρωπος» και η καταδίκη του εντάσσεται στο πλαίσιο του «κυνηγιού μαγισσών», επαναλαμβάνοντας την έκφραση που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στις έρευνες για την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία το 2016.

Ωστόσο, η καταδίκη του Μάναφορτ «δεν συνδέεται με εμένα. Καμιά σχέση με τη σύμπραξη με τη Ρωσία», έσπευσε να συμπληρώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM