Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τρεις πολιτείες κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας- Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τη Βουλή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τρεις πολιτείες κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας- Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τη Βουλή Facebook Twitter
0

Η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ, το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαρτάται πλέον από την ακόμη άγνωστη έκβαση αμφίρροπων αναμετρήσεων σε τρεις πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τα μάλλον «απογοητευτικά» αποτελέσματα του συντηρητικού κόμματος, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά περί «κόκκινου κύματος» που θα σάρωνε το Κογκρέσο.

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών κρίνουν ποιος θα κινεί τα νήματα στο Κογκρέσο και πόση ελευθερία κινήσεων θα έχει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν τα επόμενα δύο χρόνια, ως τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι υποψήφιος.

Η άγνωστη έκβαση σε τρεις πολιτείες κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας

Η εκπροσώπηση τριών πολιτειών –Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια– στη Γερουσία δεν έχει ακόμη κριθεί. Από αυτές εξαρτάται ο έλεγχος του σώματος.

Στις φετινές εκλογές ανανεώνονται 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Μέχρι σήμερα, το σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), με την ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν διατηρεί τις ελπίδες του να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά και να κρατήσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα.

Τι προβλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν 48 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 (σε Βερμόντ, Ιλινόι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσιρ, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Χαβάη) και οι Ρεπουμπλικάνοι 20 (Άινταχο, Άιοβα, Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα [2], Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα).

Η εκπροσώπηση της Τζόρτζια στη Γερουσία οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ (πρώην άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τον στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ) εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου στην Τζόρτζια ενδέχεται να αποδειχθεί άνευ σημασίας όσον αφορά τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι επικρατήσουν τόσο στην Αριζόνα όσο και στη Νεβάδα, τότε θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων μένει να καταμετρηθεί σε αυτές τις πολιτείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM