Ένας στους 10 ανθρώπους που δούλεψαν από το σπίτι στην πανδημία του Covid υπέστη ενδοοικογενειακή κακοποίηση, αποκάλυψε έρευνα.

 

Στην έρευνα του think tank Bright Blue πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, ως μέρος της μελέτης σχετικά με την κλίμακα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και τον τρόπο καταπολέμησής της. Σύμφωνα με αυτή, το 11% που εργαζόταν από το σπίτι είπε ότι είχε βιώσει «οικογενειακή κακοποίηση» ή «βία» στο σπίτι του. Μόνο το 1% των ανθρώπων που συνέχισαν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας είπε το ίδιο.
 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πίεση του επιπλέον χρόνου που περνούν στο σπίτι, ο οικονομικός και ψυχικός αντίκτυπος του lockdown ενδεχομένως έπαιξαν κάποιο ρόλο.

 

Η Bright Blue χρησιμοποίησε τα ευρήματα για να ζητήσει ετήσια άδεια για όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το νόμιμο δικαίωμα σε 10ήμερη άδεια.

 

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη υιοθετήσει μια παρόμοια κίνηση και το think tank υποστήριξε ότι θα βοηθούσε τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να κινηθούν νομικά ή να αναζητήσουν υποστήριξη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργοδότη τους αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία μπορούν επίσης να παράσχουν αναδρομικά. 

 

Η Phoebe Arslanagic-Wakefield, ανώτερη ερευνήτρια στο Bright Blue που έγραψε την έκθεση, είπε: «Πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να εργάζονται στο σπίτι μετά την πανδημία. Με την επιτακτική, σε όλη την κοινωνία ανάγκη για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής κακοποίησης, η υπουργός Προστασίας Ρέιτσελ Μακλίν βουλευτής θα πρέπει να υποστηρίξει την καθιέρωση δικαιώματος 10ήμερης άδειας ενδοοικογενειακής κακοποίησης για όλους τους εργαζόμενους, βοηθώντας τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να εγκαταλείψουν επικίνδυνες καταστάσεις.

 

«Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής κακοποίησης για τους εργαζόμενους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να ήταν υψηλότερος απλώς και μόνο επειδή πέρασαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Επιπλέον, οι ψυχικές και οικονομικές πιέσεις σε ορισμένους ανθρώπους που προκαλούνται από την πανδημία και τα lockdown θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν επιδεινώσει ή προκαλέσει καταχρηστική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες Telegraph