Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για B. Μακεδονία και Αλβανία με επιστολή της ηγεσίας της ΕΕ

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για B. Μακεδονία και Αλβανία με επιστολή της ηγεσίας της ΕΕ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τουσκ και Νταβίντ Σασόλι καλούν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες».

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή: «τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να επιτύχουμε μια σαφή και ουσιώδη απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Αν η ΕΕ αποφασίσει τώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αυτό θα αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει στο μέλλον.

Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, το βήμα προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούσε μια σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρου και αποφασιστικότητας», ανέφεραν.

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM