Ένα δισεκατομμύριο οι ζημιές στον γεωργικό τομέα της Ιταλίας λόγω του καύσωνα

Ένα δισεκατομμύριο οι ζημιές στον γεωργικό τομέα της Ιταλίας λόγω του καύσωνα Facebook Twitter
0

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας της ιταλικής γεωργίας, Confagricoltura, ο καύσωνας και η ξηρασία που πλήττουν την Ιταλία από το βορρά ως το νότο από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν προκαλέσει ζημιές περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον γεωργικό τομέα.


«Αυτό το ασυνήθιστο ατμοσφαιρικό γεγονός έχει προκαλέσει--και προκαλεί ακόμη--ζημιές στις καλλιέργειες που ανέρχονται σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ», εκτίμησε ο Μάριο Γκουίντι, πρόεδρος της Confagricoltura, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Radicoor.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», παραδέχθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Μάριο Κατάνια, ο οποίος διαβεβαιώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι συνεργάζεται «με τις γεωργικές οργανώσεις», προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την κήρυξη κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Τρεις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, η Εμίλια-Ρομάνια, η Βενετία και η Λομβαρδία έχουν ζητήσει την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες «που δεν καλύπτονται πάντα από τις ασφάλειες», σύμφωνα με την Confagricoltura.

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιτρέψει στους παραγωγούς να αποζημιωθούν για το 80% των ζημιών που καταγράφονται στην ακαθάριστη αξία της παραγωγής, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Μπροστά «στη σοβαρότητα της κατάστασης», ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ζήτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άδεια να καταβάλει τις ενισχύσεις που προβλέπονται βάσει της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), 50 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Το γεωργικό συνδικάτο Coldiretti εκτιμά ότι λόγω της ζέστης και της ξηρασίας, οι συγκομιδές έχουν μειωθεί κατά 20% για τις τομάτες, 30% για τον αραβόσιτο, και 40% για τη σόγια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Ο αμπελουργικός τομέας αναμένει μια μείωση 10% της παραγωγής του σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Coldiretti.

«Οι μέλισσες που υποφέρουν πολύ από τη θερμότητα δεν μπορούν πλέον να κάνουν το πολύτιμο έργο τους της επικονίασης, και ο καύσωνας έχει κόψει την όρεξη στους χοίρους που καταναλώνουν έως και 40% λιγότερο της καθημερινής μερίδας τροφής τους» αναφέρει το γεωργικό συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ η Ιταλία πλήττεται από το τέλος Ιουνίου από τον καύσωνα. Στις αρχές της εβδομάδας το θερμόμετρο πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ