Με «ευρωπαϊκό συμβιβασμό» αναμένεται να λήξει η περιπέτεια των 49 προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων στα χωρικά ύδατα της Μάλτας εδώ και 15 ημέρες. 

 

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης  ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, έχει δώσει την διαβεβαίωση ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να δεχθεί συνολικά μέχρι 15 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα σκάφη των ΜΚΟ Sea Eye και Sea Watch.

 

Σύμφωνα με διαρροές, δεν θα πρόκειται μόνο για γυναίκες και παιδιά, όπως είχε πει αρχικά ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης «δεν θέλει να χωρίσει καμία οικογένεια».

 

 Η εφημερίδα Corriere della Sera παράλληλα γράφει ότι η κυβέρνηση Κόντε θεωρεί ότι οι 49 αυτοί μετανάστες πρόκειται, τελικά, να αποβιβαστούν στην Μάλτα, παρά την μέχρι τώρα αρνητική στάση που κρατά η Βαλέτα.

 

Η εφημερίδα του Μιλάνου εξηγεί παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές των Βρυξελλών με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, για κατανομή των προσφύγων και μεταναστών.

 

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, μεταδίδει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι σε διαρκή διάλογο με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο σε αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ