Εμπορική ευελιξία προς τους «αληθινούς φίλους» των ΗΠΑ υπόσχεται ο Τραμπ

Εμπορική ευελιξία προς τους «αληθινούς φίλους» των ΗΠΑ υπόσχεται ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε, σήμερα, τους τόνους όσον αφορά την εμπορική πολιτική της χώρας του, υποσχόμενος ευελιξία και συνεργασία με τους «αληθινούς φίλους» των ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ εξήγγειλαν διά στόματος προέδρου και υπουργών, την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, προξενώντας την δυσφορία του Καναδά, του Μεξικού και χωρών της Ευρώπης.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τον Τραμπ πως, σε αντίθεση με αυτά που νομίζει, «οι εμπορικοί πόλεμοι χάνονται εύκολα».


«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να οικοδομήσουμε τις βιομηχανίες μας χάλυβα και αλουμινίου, επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία και συνεργασία με αυτούς που είναι αληθινοί φίλοι και μας συμπεριφέροντια με δίκαιο τρόπο τόσο στο εμπόριο όσο και στην άμυνα», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θα συναντηθεί με τους υπευθύνους του τομέα σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.


Ο Τραμπ ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εκείνες του αλουμινίου, επαναφέροντας το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και αριθμό συμμάχων τους αρχίζοντας από τον Καναδά, τον πρώτο εμπορικό εταίρο τους και πρώτο προμηθευτή χάλυβα.


Η επίσημη θέσπιση των φόρων αυτών μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μπροστά στις αντιδράσεις απ' όλο τον κόσμο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς έκανε χθες γνωστό πως μπορεί να υπάρξουν «εξαιρέσεις» για το Μεξικό και τον Καναδά και «ενδεχομένως και για άλλες χώρες».


Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Καναδάς και το Μεξικο θα εξαιρεθούν για 30 ημέρες από τους φόρους αυτούς.

Η εξαίρεση αυτή μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος στην τρέχουσα επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ αυτών των δύο χωρών και των ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM
Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» για τα social media

Διεθνή / Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» στα social media

Ομάδες διάσωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να βρουν τα ειδυλλιακά secret spots των social, μόνο και μόνο για ένα κλικ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ασυνήθιστη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματικός λιμός στη Γάζα, παρά τις ισχυρισμούς του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM