Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό σε άτομα άνω των 16 ετών. 

 

«Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, εκτός αν χρειαστούν συμπληρωματικές πληροφορίες», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια στον EMA. 

 

Επίσης, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου θα καταλήξει στην αξιολόγηση για αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης. «Τα στοιχεία γίνονται ολοένα πιο σαφή για την ανάγκη να εξεταστεί αυτή η επιλογή για ανθρώπους που μπορεί να είχαν χαμηλή απόκρισή στον εμβολιασμό, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι», δήλωσε ο Καβαλέρι.  

 

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ αναμένει ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Pfizer και η BioNTech θα καταθέσουν στον Οργανισμό δεδομένα για τη χρήση του εμβολίου τους σε παιδιά 5-11 ετών. Παρόμοια δεδομένα αναμένονται από τη Moderna στις αρχές Νοεμβρίου και η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, αν δεν χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία. 

 

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της CureVac για έγκριση του εμβολίου, ο Καβαλέρι δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου ο Οργανισμός «θα είναι σε καλύτερη θέση για να κατανοήσει πραγματικά ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα για αυτό το εμβόλιο». 

 

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο EMA ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση των δεδομένων που υπέβαλαν η Pfizer και η BioNTech για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε άτομα άνω των 16 ετών. Η Moderna επίσης αναμένεται αυτό τον μήνα να καταθέσει στον ΕΜΑ δεδομένα για ενισχυτική δόση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό. 

 

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) την Τετάρτη ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer για τους άνω των 65 ετών, τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και σε όσους εκτίθενται τακτικά στον ιό. 


Με πληροφορίες από Reuters