Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι δεν απολαμβάνει το γεγονός ότι είναι το αφεντικό της Tesla, αλλά υποστήριξε ότι αν δεν ήταν ο ίδιος CEO, τότε η εταιρεία θα «πέθαινε». 

 

«Μάλλον το απεχθάνομαι και θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να περνάω τον χρόνο μου με τη σχεδίαση και τη μηχανική», είπε ο δισεκατομμυριούχος στο δικαστήριο, καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση της SolarCity. 

 

Ο Μασκ κατηγορείται ότι πίεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla για την εξαγορά ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας φωτοβολταϊκών. Μέτοχοι ισχυρίζονται ότι οι πόροι της αυτοκινητοβιομηχανίας σπαταλήθηκαν για την εξαγορά της SolarCity η οποία- λένε- ξέμενε από χρήματα. 

 

Την εποχή της συμφωνίας- το 2016- ο Μασκ κατείχε το 22% τόσο της Τesla όσο και της εταιρείας φωτοβολταϊκών, η οποία ιδρύθηκε από ξαδέλφια του. «Από τη στιγμή που ήταν μία δοσοληψία μετοχή προς μετοχή και είχα στην κατοχή μου ακριβώς το ίδιο ποσοστό αμφότερων, δεν υπήρχε οικονομικό κέρδος», υποστήριξε στο δικαστήριο. 

 

Επίσης, αρνήθηκε ότι άσκησε πίεση στα μέλη του συμβουλίου, αναφέροντας ότι η συμφωνία ήταν μέρος ενός «master plan» για τη δημιουργία προσιτών αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας «πράσινη» ενέργεια. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το διοικητικό συμβούλιο ελέγχει την Τesla, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή θα «πέθαινε» αν δεν ήταν εκείνος ο διευθύνων σύμβουλος. «Προσπάθησα πολύ σκληρά να μην είμαι ο CEO της Tesla, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, διαφορετικά ειλικρινά η Tesla θα πεθάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Ακόμη, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο διαχειρίστηκε την υπόθεση της εξαγοράς και συμπλήρωσε ότι δεν ήταν μέλος της επιτροπής που διαπραγματεύτηκε τους όρους. «Δεν ξέρω καν τι συνέβη», είπε στο δικαστήριο. 

 

Οι μέτοχοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του ζητούν να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού που κατέβαλε η Tesla (2,6 δισ. δολάρια). O Μασκ κατέθεσε δύο διαδοχικές ημέρες στο δικαστήριο, συνολικά για περίπου 8 ώρες. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. 

 

Με πληροφορίες από BBC, Reuters