Έλλειμμα σερβιτόρων και μαγείρων στη Γερμανία

Έλλειμμα σερβιτόρων και μαγείρων στη Γερμανία Facebook Twitter
EPA
0

Πολλά γερμανικά εστιατόρια περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους διότι, παρά τη ζήτηση, δεν βρίσκουν σερβιτόρους και μάγειρες.


Όταν άλλοι τρώνε, πίνουν ή γιορτάζουν ο Ράινερ Βίντμερ και οι συνάδελφοί του στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Γερμανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. «Ιδίως την περίοδο των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς έχουμε πρόβλημα», λέει ο γερμανός γαστρονόμος που διατηρεί αλυσίδα εστιατορίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και διαπιστώνει ότι παρά την αύξηση των πελατών δεν επαρκούν τα γκαρσόνια και μάγειρες.


Το πρόβλημα είναι παγγερμανικό, δηλώνει ο Ντάνιλε Ολ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδοχείων και Εστίασης Dehoga. Γ

ια το λόγο αυτό πολλοί ξενοδόχοι και εστιάτορες αναγκάζονται να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους ή αυξάνουν τις μέρες στις οποίες τα κέντρα παραμένουν κλειστά. Δεν είναι λίγα τα μικρότερα σε μέγεθος εστιατόρια, τα οποία βάζουν εν τέλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ο σύνδεσμος Dehoga ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανονισμούς και τους όρους του εργατικού δικαίου, ώστε το ωράριο να γίνει ελαστικότερο και να αποφεύγεται ευκολότερα η καταβολή κατώτατου ωριαίου μισθού, δηλώνει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος της εστίασης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη παρουσιάζει πρωτοφανή ανάπτυξη. Ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι για τους οποίους καταβάλλονται από τους εργοδότες κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν από το 2010 από 100.000 σε 130.000. Παρ΄ όλα αυτά περισσότερες από 5.300 θέσεις στη γαστρονομία παραμένουν φέτος κενές.


«Οι πελάτες να εκφράζουν εκτίμηση σε όσους τους σερβίρουν»

Ο κλάδος της εστίασης και των ξενοδοχείων στην Γερμανία, αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η αναζήτηση προσωπικού αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Περίπου το 60% των μελών δήλωσαν σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση ότι η αναζήτηση προσωπικού αποτελεί πρόκληση.


Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και την εστίαση NGG καθιστά σαφές ότι «τα προβλήματα του κλάδου δεν μπορεί να επιλυθούν στην πλάτη των εργαζομένων.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Ούβε Χίλντεμπραντ «το μόνο που βοηθά για αντιμετωπιστεί το ζήτημα είναι υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για να δοθεί κίνητρο σε εν δυνάμει εργαζόμενους να στελεχώσουν ξενοδοχεία και χώρους εστίασης. Επί δεκαετίες οι εργοδότες παρέλειψαν να επενδύσουν σε έμψυχο υλικό.


Ο Ράινερ Βίντμερ συμφωνεί ότι «η αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουν σερβιτόροι και μάγειρες είναι ιδιαίτερα σημαντική». Θεωρεί ωστόσο ότι και οι πελάτες φέρουν ευθύνη: «Οι άνθρωποι είναι ο καθοριστικός παράγοντας στη δουλειά μας. Οι πελάτες οφείλουν να δείχνουν εκτίμηση σε όσους τους σερβίρουν ή τους μαγειρεύουν».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM