Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον - Απόφαση δικαστηρίου

Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον - Απόφαση δικαστηρίου Facebook Twitter
0

Ήρθη τελικά ο κατ' οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, αλλά είναι ελεύθερος να φύγει από τη χώρα μέχρι να εκδικαστεί η έφεση λόγω του χρόνου που έχει ήδη παραμένει στη φυλακή. 

Ο πάστορας παρουσιάστηκε σήμερα μετά από καιρό σε τουρκικό δικαστήριο.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως ο εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της δίωξης, άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση του Μπράνσον, καθώς σημαντικοί μάρτυρες ανακάλεσαν τις ενοχοποιητικές καταθέσεις τους στη σημερινή ακρόαση. 

Στην τελική αγόρευση του ο εισαγγελέας ζήτησε το δικαστήριο να καταδικάσει τον Μπράνσον σε δέκα χρόνια φυλάκισης, όμως την ίδια στιγμή ζήτησε να αρθούν οι «προληπτικοί περιοριστικοί όροι» κάτι που σημαίνει πως ο πάστορας μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ακόμα και αν καταδικαστεί, αναμένοντας τη διαδικασία της έφεσης. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τον τερματισμό του κατ' οίκον περιορισμού. 

Σημαντικές υπήρξαν οι καταθέσεις δύο μαρτύρων. Ένας ανασκεύασε από προηγούμενο ισχυρισμό του πως ένας Σύρος, μέλος της μικρής ευαγγελικής εκκλησίας που ηγείται ο πάστορας, έφτιαχνε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο μάρτυρας ανέφερε πως είναι εθνικιστής και πως στα μάτια του όλοι οι Σύροι είναι τρομοκράτες. 

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως δεν έχει δει ποτέ ανθρώπους του λεγόμενου δικτύου Γκιουλέν στο σπίτι του Μπράνσον, αλλά πως το είχε ακούσει απλά σαν φήμη. 

Την ίδια στιγμή τα αμερικάνικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για την οριστική απελευθέρωση του πάστορα, κάτι που θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει μέσω διαρροών πως θα κλιμακώσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας εάν ο κ. Μπράνσον δεν απελευθερωθεί μετά την σημερινή ακρόαση.

  

Ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αρκέστηκε νωρίτερα να δηλώσει πως «παραμένουμε αισιόδοξοι»

Το χρονικό της δίωξης Μπράνσον

Ο Άντριου Μπρανσον ζει πάνω από 2 δεκαετίες με την οικογένεια του στην Τουρκία. Ηγείται μιας μικρής ευαγγελικής εκκλησίας στη Σμύρνη, στην οποία συμμετέχουν περίπου 25 άτομα.

Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για σχέσεις με το PKK αλλά με το δίκτυο Γκιουλέν και ειδικά για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο μαζικών συλλήψεων και εκκαθαρίσεων που πραγματοποιούσε το τουρκικό κράτος σε ανθρώπους που θεωρεί πως συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στο πραξικόπημα. 

Σύμφωνα με τους New York Times, 20 Αμερικάνοι έχουν κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Ερντογάν πρότεινε χωρίς επιτυχία την ανταλλαγή του πάστορα με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. 

Από τον Ιούλιο του 2018 ο Μπράνσον δεν βρίσκεται στη φυλακή, αλλά σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στη Σμύρνη για λόγους υγείας.

Η κράτηση του Μπράνσον έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Το καλοκαίρι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαικ Πενς κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τον Μπράνον, αλλιώς θα αντιμετώπιζε σοβαρές κυρώσεις. 

Την ίδια περίοδο ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία, με καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία.

Επίσης, η αμερικάνικη κυβέρνηση επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς τους οποίους θεωρεί υπεύθυνος για την κράτηση του Μπράνσον, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 

Mε πληροφορίες από Hurriyet Daily News, BBC, New York Times, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM