Ελεύθερη η Τσέλσι Μάνινγκ μετά από δύο μήνες στη φυλακή

Ελεύθερη η Τσέλσι Μάνινγκ μετά από δύο μήνες στη φυλακή Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Τσέλσι Μάνινγκ, η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού που ήταν φυλακισμένη από τον Μάρτιο καθώς αρνείται να καταθέσει εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερη χθες Πέμπτη.

Ωστόσο η Τζέλσι Μάνινγκ, ενδέχεται να επιστρέψει στη φυλακή την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τους δικηγόρους της και μια οργάνωση που τη στηρίζει. Η Μάνινγκ κρατήθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων που ερευνούσε τον WikiLeaks και τον ιδρυτή του, στον οποίο η πρώην αναλύτρια είχε δώσει το 2010 δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα. Η απελευθέρωσή της έγινε έπειτα από 62 ημέρες στη φυλακή ποινή που της είχε επιβάλει το σώμα ενόρκων, ανακοίνωσε η οργάνωση που τη στηρίζει The Sparrow Project. Σε ανακοίνωσή της τότε η Μάνινγκ είχε επισημάνει ότι «δεν θα συμμετάσχω σε μια μυστική διαδικασία στην οποία είμαι ηθικά αντίθετη και κυρίως μία (διαδικασία) η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικα για να παγιδεύσει και να διώξει ακτιβιστές υπέρ του προστατευόμενου, πολιτικού λόγου».

«Δυστυχώς προτού καν βγει (από τη φυλακή) η Τσέλσι έλαβε νέα κλήτευση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον άλλου σώματος ενόρκων την Πέμπτη 16 Μαΐου», πρόσθεσε η οργάνωση επικαλούμενη τους δικηγόρους της Μάνινγκ. «Οπότε είναι πιθανό να κριθεί ξανά ένοχη για περιφρόνηση του δικαστηρίου και να επιστέψει στη φυλακή», εξήγησε η The Sparrow Project. «Η Τσέλσι θα εξακολουθήσει να αρνείται να απαντά σε ερωτήσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο (...) για να αποδείξει (...) ότι έχει νομικούς λόγους να αρνείται να καταθέσει», επεσήμανε η οργάνωση. Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί το 2013 σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο επειδή διέρρευσε περίπου 750.000 απόρρητα διπλωματικά έγγραφα και στρατιωτικές πληροφορίες. Αφέθηκε ελεύθερη το 2017 αφού ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της έπειτα από επτά χρόνια στη φυλακή, στη διάρκεια των οποίων είχε ξεκινήσει και την φυλομετάβαση. Η Τσέλσι είχε γεννηθεί αγόρι με το όνομα Μπράντλεϊ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM