Ελεύθερες και οι τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που ζούσαν αιχμάλωτες σε δεξαμενές της Ρωσίας

Ελεύθερες και οι τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που ζούσαν αιχμάλωτες σε δεξαμενές της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως απελευθερώθηκαν και οι τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν αιχμάλωτες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μέσα σε μικρές δεξαμενές στην Άπω Ανατολή και προορίζονταν να πωληθούν στο εξωτερικό, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση.

Οι ρωσικές αρχές είχαν υποχρεωθεί να αντιδράσουν μετά τη δημοσιοποίηση, τον Φεβρουάριο, φωτογραφιών απ' αυτές τις 11 όρκες και 93 φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν από το προηγούμενο καλοκαίρι στριμωγμένες μέσα σε μικρές δεξαμενές κοντά στο λιμάνι Ναχόντκα, στον Ειρηνικό ωκεανό, και ανήκαν σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι τελευταίες αιχμάλωτες όρκες είχαν απελευθερωθεί ήδη τον Αύγουστο.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει να συλλαμβάνονται και να πωλούνται σε ενυδρεία όρκες και φάλαινες μπελούγκα, μια αμφιλεγόμενη πρακτική που κατέστη δυνατή χάρη σε νομικά κενά και την οποία οι αρχές υποσχέθηκαν να διορθώσουν. Οι περισσότερες φάλαινες μπελούγκα και όρκες που ήταν στοιβαγμένες στη Ναχόντκα προορίζονταν για υδάτινα πάρκα στην Κίνα.

«Στην περιφέρεια Πριμόριε, η επιχείρηση της απελευθέρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών στο φυσικό τους οικοσύστημα ολοκληρώθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από πέντε ημέρες.

Η ρωσική οργάνωση Sakhalin Watch (Παρατηρητήριο της Σαχαλίνης), η οποία είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ αυτής της απελευθέρωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «απελευθερώθηκαν όλες οι μπελούγκα και ότι η 'φυλακή των φαλαινών' απελευθέρωσε τελικά τους τελευταίους εγκλείστους της!».

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, σήμερα απελευθερώθηκαν συνολικά 21 μπελούγκα από δύο πλοία. Η απελευθέρωσή τους άρχισε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα) και συνεχίσθηκε μέχρι τις 17:00.

Αίτημα για την απελευθέρωση αυτών των ζώων, που είχε αναρτηθεί στο change.org, είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων και υπογραφές διασημοτήτων όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, η Μόσχα είχε υποσχεθεί να απελευθερωθούν στη θάλασσα όλα αυτά τα κήτη και το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τις τοπικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την απελευθέρωσή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM