Ελ Σαλβαδόρ: Περικυκλωμένη από 10.000 στρατιώτες η Σογιαπάνγκο- Σε εφαρμογή το σχέδιο για τον «πόλεμο κατά των συμμοριών»

Ελ Σαλβαδόρ: Περικυκλωμένη από 10.000 στρατιώτες η πόλη Σογιαπάνγκο- Σε εφαρμογή ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Περίπου 10.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες γύρω από τη Σογιαπάνγκο στο Ελ Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των συμμοριών», που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Από τώρα, η κοινότητα Σογιαπάνγκο είναι εντελώς περικυκλωμένη. 8.500 στρατιώτες και 1.500 αστυνομικοί έχουν ζώσει την πόλη» 242.000 κατοίκων ανατολικά της πρωτεύουσας, ανέφερε ο πρόεδρος Μπουκέλε μέσω Twitter.

Ο αρχηγός του κράτους είχε προαναγγείλει την 23η Νοεμβρίου πως στο εξής θα περικυκλώνονται πόλεις ώστε ο στρατός και η αστυνομία να ερευνούν σπίτια, ένα προς ένα, για να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν μέλη συμμοριών. Η Σογιαπάνγκο έγινε χθες η πρώτη πόλη όπου εφαρμόζεται η τακτική.

Στρατιώτες και αστυνομικοί τοποθετήθηκαν από τα ξημερώματα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εντός ή εκτός της πόλης και απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να εισέρχεται ή να εξέρχεται προτού ελεγχθεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει διαταγή να συλλάβουν, ένα προς ένα, «όλα τα μέλη των συμμοριών που βρίσκονται ακόμη εκεί», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Μερικές ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο ανακοίνωνε πως «δέκα μέλη συμμοριών» συνελήφθησαν, «όλα με ποινικό μητρώο».

Οχήματα του στρατού, ανάμεσά τους ελαφρά τεθωρακισμένα με πολυβόλα, και περιπολικά της αστυνομίας χτενίζουν τους δρόμους, ενώ UAVs επιβλέπουν την πόλη από τον αέρα στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό μελών συμμοριών, των επίφοβων μάρας. Στήθηκαν 40 «σημεία ελέγχου» στην Σογιαπάνγκο, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, ο Ρενέ Μερίνο.

«Μας ζήτησαν έγγραφα ταυτότητας για να εξακριβώσουν τον τόπο κατοικίας μας» κατά τη διάρκεια των ερευνών, κάτι που «μας εξέπληξε», αλλά «είναι για την ασφάλειά μας», είπε μια κάτοικος, η Γουαδαλούπε Πέρες, 53 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αστυνομικοί σταματούσαν λεωφορεία κι έλεγχαν επιβάτες.

«Οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να συνεχίσουν όλες τις δραστηριότητές τους με απόλυτη ηρεμία», καθησύχασε ο πρόεδρος Μπουκέλε. «Αυτή η επιχείρηση εξαπολύθηκε εναντίον των εγκληματιών, όχι εναντίον των τίμιων πολιτών».

Η περικύκλωση πόλεων προκειμένου να «ξεριζωθούν» μέλη συμμοριών αποτελεί μέρος του σχεδίου αποκατάστασης της ασφάλειας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. «Ο κόσμος βλέπει πως τα μέτρα που λαμβάνονται φέρνουν αποτελέσματα», έκρινε ο εγκληματολόγος Ρικάρδο Σόσα, προσθέτοντας πως δεν βρίσκει τόσο «εκπληκτικό» το ότι οι πολίτες «υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους τις επιχειρήσεις», διότι «έχουν υποφέρει από τις συμμορίες».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κεντροαμερικανικού Πανεπιστημίου (UCA), το 75,9% των Σαλβαδοριανών τάσσεται υπέρ της κατάστασης εξαίρεσης και οι 9 στους 10 εκτιμούν πως η εγκληματικότητα έχει μειωθεί.

Κάπου 58.000 άνθρωποι, που φέρονται να είναι μέλη συμμοριών, έχουν συλληφθεί στο Σαλβαδόρ αφότου κηρύχθηκε στα τέλη του Μαρτίου από τον πρόεδρο Μπουκέλε ο «πόλεμος» αυτός.

Για να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση των κρατουμένων, οι αρχές κατασκευάζουν γιγάντια φυλακή με ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων στην Τεκολούκα, αγροτική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η Σογιαπάνγκο θεωρείτο για χρόνια άντρο συμμοριών. Όμως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μπουκέλε είχαν αποτέλεσμα «τεράστια βελτίωση της ασφάλειας», διαπίστωνε στην αρχή της εβδομάδας η δήμαρχός της Νέρσι Μοντάνο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας, επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα· ο τρόπος που ενεργεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τις αθρόες συλλήψεις αθώων, κάποιοι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Παρατάθηκε από το Κογκρέσο ως τουλάχιστον τα μέσα Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες του AFP/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM