Το Ελ Σαλβαδόρ «παραβίασε τα δικαιώματα γυναίκας» που κατηγορήθηκε ότι έκανε άμβλωση και πέθανε στη φυλακή

Το Ελ Σαλβαδόρ «παραβίασε τα δικαιώματα γυναίκας» που κατηγορήθηκε ότι έκανε άμβλωση και πέθανε στη φυλακή Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου ΑP
0

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μίας γυναίκας η οποία καταδικάστηκε για παραβίαση των αυστηρών νόμων για τις αμβλώσεις και πέθανε στη φυλακή. 

Η Μανουέλα- έχει γίνει γνωστό μόνο το μικρό της όνομα- καταδικάστηκε στο Ελ Σαλβαδόρ το 2008 σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για ανθρωποκτονία, έπειτα από έκτακτο περιστατικό που οδήγησε σε αποβολή, σύμφωνα με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Διαμερικανικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ ευθύνεται για παραβιάσεις της ατομικής ελευθερίας, των δικαστικών εγγυήσεων, της ισότητας ενώπιον του νόμου, του δικαιώματος στη ζωή, της ιδιωτικής ζωής και της υγείας, σε βάρος της Μανουέλα», ανακοίνωσε το δικαστήριο. 

Παράλληλα, διέταξε το Ελ Σαλβαδόρ να καταβάλλει αποζημίωση στα παιδιά της Μανουέλα, να αναπτύξει και να υιοθετήσει πρωτόκολλο για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις και να αναλάβει διεθνώς την ευθύνη για την υπόθεση. 

Ενώ εξέτιε την ποινή της, η Μανουέλα διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin. Πέθανε το 2010, σε ηλικία 33 ετών, επειδή δέχθηκε ιατρική περίθαλψη «καθυστερημένα» και «όχι τακτικά», σύμφωνα με το δικαστήριο. 

Η γυναίκα, που ζούσε σε αγροτική περιοχή του Ελ Σαλβαδόρ, πήγε σε δημόσιο νοσοκομείο το 2008, λόγω έκτακτου περιστατικού. Το ιατρικό προσωπικό αργότερα έκανε καταγγελία σε βάρος της, καθώς διαπίστωσαν ότι είχε γεννήσει πρόσφατα. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της και βρήκε ένα νεκρό νεογέννητο βρέφος στον βόθρο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.  

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες κατά των αμβλώσεων στον κόσμο. Η Μανουέλα ήταν «ένα ακόμη θύμα ενός άδικου νομικού πλαισίου, που βασίζεται σε μια πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, η οποία έχει επηρεάσει κυρίως γυναίκες, έφηβες και κορίτσια που ζουν μέσα στη φτώχεια», επεσήμανε η Μορένα Ερένα, ακτιβίστρια της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών Colectiva Feminista. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ