Εκτός ελέγχου η πανδημία στο Αφγανιστάν, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν σημειώσει αύξηση 2.400% τον προηγούμενο μήνα.

 

Τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι ιατρικοί πόροι εξαντλούνται γρήγορα, δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Πάνω από το ένα τρίτο των τεστ για τον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα βγήκε θετικά, δήλωσε το IFRC.

 

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στη μάχη για τον περιορισμό του COVID-19, καθώς τα νοσοκομειακά κρεβάτια είναι γεμάτα στην Καμπούλ και σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο Nilab Mobarez, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αφγανικής Ημισελήνου, σε δήλωση που εξέδωσε το η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Η έξαρση άσκησε έντονη πίεση σε μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας και άθλιων συνθηκών υγείας.

 

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Πέμπτη 2.313 θετικά κρούσματα και ένα ρεκόρ 101 θανάτων από τον κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες. Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι τα χαμηλά ποσοστά τεστ δείχνουν ότι πιθανώς και τα επίσημα στοιχεία είναι διαφορετικά.

 

Το εύθραυστο σύστημα υγείας του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί από τις δεκαετίες των πολεμικών συρράξεων. Η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρονται έως τον Σεπτέμβριο και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των εξεγερμένων Ταλιμπάν  καθυστερούν σημαντικά.

 

Τα μεγάλα νοσοκομεία έκλεισαν τις πόρτες τους αυτή την εβδομάδα για νέους ασθενείς με COVID-19, αφού οι πολλές εισαγωγές περιστατικών οδήγησαν με έλλειψη κλινών και οξυγόνου. 

 

Η IFRC προειδοποίησε ότι η έλλειψη πρόσβασης στο εμβόλιο και η διστακτικότητα επιδείνωσαν την κατάσταση. Λιγότερο από 0,5% των Αφγανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

 

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου Sinopharm της Κίνας έφτασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στις αρχές να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο της εκστρατείας εμβολιασμού.

 

Το IFRC συνεργάστηκε με τις αφγανικές αρχές για να παράσχει περισσότερους πόρους και να προσπαθήσει να ενισχύσει την παραγωγή ιατρικού οξυγόνου, σύμφωνα με τον Necephor Mghendi, επικεφαλής της αντιπροσωπείας χώρας του Αφγανιστάν για το IFRC.

 

«Χρειάζεται περισσότερη διεθνής υποστήριξη για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα ενάντια σε αυτόν τον ιό, για να  μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», είπε.

 

Με πληροφορίες του Reuters