ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Υπερβολική» η αντίδραση της Ελλάδας - Η Τουρκία δεν θέλει στρατιωτική ή πολιτική ένταση

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Υπερβολική» η αντίδραση της Ελλάδας - Η Τουρκία δεν θέλει στρατιωτική ή πολιτική ένταση Facebook Twitter
EPA - Πλοία του Π.Ν. της Τουρκίας (Φωτογραφία Αρχείου)
0

Ως «υπερβολική» χαρακτήρισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική NAVTEX.

Μιλώντας σε σεμινάριο του think tank «European Policy Center» ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θέλει στρατιωτική ή πολιτική ένταση. 

«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων» πρόσθεσε ο κ. Καλίν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου επανέλαβε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος».

«Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις» ανέφερε για το θέμα ο Ιμπραήμ Καλίν ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας ανέφερε ότι το ORUC REIS δεν πραγματοποιεί γεωτρήσεις αλλά έρευνα «περίπου 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο».  

«Βολές» και κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς 

Παράλληλα ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσω πίεση στην Τουρκία. 

«Είμαστε εκεί μόνο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας» είπε αναφέροντας πως η Τουρκία θα ήθελε να δει μία δικαιότερη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέροντας ότι η Τουρκία είχε αποκλειστεί από κάθε σημαντική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως οποιοδήποτε σχέδιο για αγωγό ενέργειας θα είναι ανέφικτο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. 

 

Με πληροφορίες από Anadolu 

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM