Εκλογές Τουρκία: Ισχνό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΝΚΑ

Εκλογές Τουρκία: Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΜΚΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων για τις εκλογές της Τουρκίας με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δηλώνει «είμαστε μπροστά» και τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων ANKA, να το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου ΑΝΚΑ υφίσταται ένα προβάδισμα, όπως αναφέρει και η αναμετάδοση από την ανταπόκριση της Lifo στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως ήδη υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στα δεδομένα που μεταφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu και το ιδιωτικό πρακτορείο AΝKA. Υπενθυμίζεται, όπως η Lifo ανέφερε νωρίτερα, πως η αντιπολιτευση είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία του

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, εμφανίστηκε μόλις στα τουρκικά κανάλια, αντιδρώντας στα σχόλια του CHP σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων από το πρακτορείο Anadolu.

«Προς τι όλο αυτό το άγχος;» ρώτησε, αφού πρώτα επιτέθηκε στο CHP και τον Κιλιτσντάρογλου αναφορικά με τις δηλώσεις τους πως προηγούνται με βάση τα αποτελέσματα. «Ο Πρόεδρος είναι ξεκάθαρα μπροστά» εμφανώς εκνευρισμένος.

Εκλογές Τουρκία: Ισχνό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΝΚΑ Facebook Twitter

Πάντως ήδη υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στα δεδομένα που μεταφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu και το ιδιωτικό πρακτορείο AΝKA. Το δεύτερο εμφανίζει ήδη μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου με διαφορά μισής μονάδας, και ποσοστό 47,39% και τον Ερντογάν να βρίσκεται πίσω του στο 46,85%. Η ομόφωνη εκτίμηση των αναλυτών θέλει τη διαφορά να αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν αρχίσουν να καταμετρούνται οι ψήφοι από τα αστικά κέντρα, που ιστορικά αλλά και δημοσκοπικά φαίνεται πως προτιμούν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Εκλογές Τουρκία: Ισχνό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΝΚΑ Facebook Twitter

Εξαρτάται ποια δεδομένα εμπιστεύεται κανείς, ωστόσο αρχίζει να διαφαίνεται ένα σενάριο στο οποίο ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο αποψινός νικητής, και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 50% από την πρώτη Κυριακή. Προηγείται φυσικά ένα άλλο μεγάλο στοίχημα: αν οι κρατικοί θέσμοι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Είμαστε μπροστά

Έσπασε την αφωνία του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με μια ανάρτηση στο Twitter που έχει ενθουσιάσει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. «Έίμαστε μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκλογές Τουρκία: Ισχνό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΝΚΑ Facebook Twitter

Ο μετριοπαθής ηγέτης δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια δήλωση αν δεν επιβεβαιωνόταν από τα δεδομένα, επομένως αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως αυτή η ανάρτηση είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την αντιπολίτευση. Φυσικά, ακόμα και αν προηγείται, ο Κιλιτσντάρογλου έχει μακρύ δρόμο μπροστά του καθώς πρέπει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων. Υπομονή.

Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας: «Όλα θα πάνε καλά»

Οι δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας εξέδωσαν κοινή δήλωση, χαρακτηρίζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του επίσημου κυβερνητικού πρακτορείου παραπλανητικά. «Όλα θα πάνε καλά» επανέλαβαν με αυτοπεποίθηση στην φωνή τους.

Εκλογές Τουρκία: Ισχνό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου δίνει το πρακτορείο ΑΝΚΑ Facebook Twitter

Οι Γιαβάς και ο Ιμάμογλου γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τρικ του φιλοερντογανικού Τύπου. Το 2019 τα κανάλια αρχικά τους έδειχναν πίσω με διαφορά 30 μονάδων. Τελικά κέρδισαν και οι δύο.

Στο μεταξύ επικοινωνήσαμε μόλις με τα γραφεία του CHP, και μας μετέφεραν πως είναι αρκετά βέβαιοι πως ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται μπροστά, και πως αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα και στα «επίσημα» αποτελέσματα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM